PANAS!! Chef Wan Kesal Dengan Apa Terjadi Di Aeon Tebrau, Ini Komen Chef Wan Yang Buat Dia Geleng Kepala

Pasaraya Aeon Tebrau, Johor ditutup kepada orang ramai pagi ini, bagi tujuan pembersihan selepas diserbu orang ramai, semalam. Kami di Hangat.com sangat kesal dengan segelintir pelanggan yang bersifat pengotor dan tak bertanggungjawab meninggalkan troli mereka yang penuh dengan barang.

Menurut Harian Metro, penutupan bahagian pasar raya itu lanjutan kunjungan mengejut Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan isteri, Che Puan Khaleeda Bustamam, semalam.

Tunku Ismail mengumumkan menggunakan pembesar suara akan membelanja setiap pelanggan sehingga RM3,000 barang keperluan dan orang ramai berpusu-pusu memenuhkan troli ke kaunter. Hmm.. Malu kan?

Hal ini turut mendapat respon dari selebriti Chef terkenal di Malaysia. Chef Wan tampil memberikan kenyataan menerusi laman Instagram miliknya berkenaan tindakan terkutuk pelanggan di pasaraya tersebut.

INI KOMEN CHEF WAN DI INSTAGRAM

I felt shocked looking at all this stuff. Yang pasti ini semua boleh juga mengundang ramai lagi manusia2 yg bersikap tamak haloba melayan nafsu mereka. Its disgusting and wasteful.
Off course tak semua bersikap begitu melainkan menerima sedekah itu. Everytime bila berada di Mekah waktu musim Ramadan saya selalu perhati kan apabila manusia ini beri pelbagai makanan dan kurma ramai jemaah yg berebut rebut.

Ada yg ambil berbeg beg and abused what is being donated. Dari jauh saya pandang sambil mengeleng kepala. I will not take anything pun as i knew deep inside biar la makanan itu di agih kan kepada manusia2 yg lebih susah. Ada la lebih baik kita berkorban untuk fakir miskin yg lebih memerlukan dari saya yg mengambilnya. Banyak mana nak makan pun. Each time saya berbuka di dalam masjid 2 biji tamar dan air zam2 dah pun saya rasa bersyukur dan kenyang pun.

Begitu la kuasa Allah yg menjaga perut dan hati manusia yg banyak bersabar serta melawan hawa nafsu kita dan berkorban untuk tidak makan berlebihan pun. Manusia yg tamak dan gelojoh pulak akan berbuka satu meja penuh makanan di akhirnya banyak yg di bazir kan juga. Yang sedih ramai pulak rakyat Msia yg juga berebut.

Ada yg cerita lepas balik Umrah tak payah beli kurma lagi sebab dah berbeg di bilik itu yg mereka ambil tiap2 hari. Langsung tak ada rasa malu sedikit pun. Memang betul Allah kata ada la lebih baik tangan yg memberi dari tangan yg menerima pun. But look at all this… Mana tidak seumpama kita mengantuk di sorong kan bantal.

Free la kata kan. Lets race for this!🤣 There so many more unfortunate people in this world that deserve this gift. Indeed we do have so much to learn in this life. Salam Jumaat to everyone.

Chef menganggap tindakan sebegini sangat menjijikan dan memalukan malah pemberian sepatutnya untuk golongan yang memerlukan.

“Ia sangat menjijikan. Sudah tentu tak semua bersikap begitu melainkan menerima sedekah itu. Dalam dunia ini ramai lagi insan yang bernasib malang lebih memerlukan. Kita seharusnya ambil pengajaran dari apa yang dah terjadi.”

Menerusi gambar yang menjadi tular di media sosial, banyak barang yang rosak dan tak boleh digunakan lagi. Bagi Hangat.com, itu satu pembaziran yang amat besar.

Foto: MyNewsHub
Foto: MyNewsHub

Kesian kepada mereka yang lebih memerlukan tapi kamu hanya mampu melihat dalam kesedihan. Menjelang tahun 2020, rakyat Malaysia masih tak berubah!

SUMBER : HANGAT

Habis RM1 Juta Belanja Rakyat! Ini 5 Rahsia TMJ Yang Ramai Tak Tahu

Heboh di kalangan rakyat Malaysia selepas Tunku Ismail Sultan Ibrahim dilaporkan membuat kejutan di sebuah pasaraya di Bandar Tebrau, Johor apabila Tunku Mahkota Johor (TMJ) itu secara spontan beramah mesra dengan pelanggan dan menanggung perbelanjaan mereka. TMJ dikatakan berbelanja RM3,000 untuk setiap seorang pelanggan dengan jumlah keseluruhan perbelanjaan berjumlah RM1 juta.

Foto: JOHOR Southern Tigers
Foto: JOHOR Southern Tigers

Di sebalik niat murninya untuk mengurangkan beban rakyat Johor, mungkin ramai yang tidak mengenali beliau secara lebih mendalam. Hangat.com tertarik dengan sebuah wawancara yang dikeluarkan oleh portal dari Singapura yang mendedahkan rahsia keperibadian TMJ.

Menurut Mediacorp, TMJ mempunyai sifatnya yang lebih terbuka dan berseloroh dalam satu video wawancara itu.

SUMBER: HANGAT

Rupanya Ini Sebabnya Kenapa Ketika Memakai Baju Renang , Dada Atlet Wanita Ini “Begitu Rata”. Tapi Inilah Rupa ‘Aset’ Semasa Memakai Pakaian Biasa !

Banyak perempuan mendambakan payudara yang padat dan berisi, tapi sebagian lainnya justru mati-matian menjaganya agar tidak tumbuh terlalu besar. Bahkan yang terlanjur membesar rela mengecilkannya dengan operasi. Contohnya para atlet renang.

Sebagian atlet putri meyakini bahwa pertumbuhan payudara adalah ancaman serius bagi keberlangsungan karir olahraganya. Payudara besar dianggap mengganggu performa fisik, memicu sakit punggung dan menjadikan pemiliknya kurang lincah bergerak.

Oleh sebab itu tak banyak atlet renang di dunia memiliki dada yang cenderung rata, atau orang lebih akrab menyebutnya dengan 「dada papan cuci」. Buktinya kita bisa melihat dengan mata kepala sendiri :

1.Ratu renang China Guo Jingjing

Rupanya Ini Sebabnya Kenapa Ketika Memakai Baju Renang , Dada Atlet Wanita Ini “Begitu Rata”. Tapi Inilah Rupanya Semasa Memakai Pakaian Biasa !!!

2. Si Cantik Liu Xiang

Rupanya Ini Sebabnya Kenapa Ketika Memakai Baju Renang , Dada Atlet Wanita Ini “Begitu Rata”. Tapi Inilah Rupanya Semasa Memakai Pakaian Biasa !!!

3.Perenang gaya kupu-kupu Lu Ying

Rupanya Ini Sebabnya Kenapa Ketika Memakai Baju Renang , Dada Atlet Wanita Ini “Begitu Rata”. Tapi Inilah Rupanya Semasa Memakai Pakaian Biasa !!!

Tapi tahukah kamu sebenarnya, tidak semua atlet renang yang nampaknya berdada rata itu karena hasil operasi. Tapi faktanya, pengaruh teknologi baju renang merekalah yang baik. Salah satu contohnya adalah baju renang series Speedo Fastskin Shark Leather. Speedo, perusahaan pembuat pakaian renang meluncurkan pakaian renang superketat yang dibuat khusus untuk pesta olah raga dunia Olimpiade. Menurut sang pencipta, idenya berasal dari ikan hiu yang dikenal bisa bergerak cepat di air.

Rupanya Ini Sebabnya Kenapa Ketika Memakai Baju Renang , Dada Atlet Wanita Ini “Begitu Rata”. Tapi Inilah Rupanya Semasa Memakai Pakaian Biasa !!!

Sebagai contohn Speedo pernah menawarkan hadiah sebesar US$ 1 juta kepada Michael Phelps. Syaratnya perenang asal Amerika Serikat yang menang tiga kali dalam kejuaraan dunia itu mesti berhasil memenangkan tujuh medali emas di Athena nanti.

Bahan yang dipakai memang lentur mengikuti lekuk tubuh dan dapat mengurangi kelelahan otot. Dengan mengetatkan pegangan pada otot, kain ini bisa menurunkan getaran pada otot dan kulit, sehingga energi yang dikeluarkan bisa dipakai efisien. Juga bisa membuat tubuh secara keseluruhan lebih ramping alias rata.

Rupanya Ini Sebabnya Kenapa Ketika Memakai Baju Renang , Dada Atlet Wanita Ini “Begitu Rata”. Tapi Inilah Rupanya Semasa Memakai Pakaian Biasa !!!

Banyak netizen berkata “Wah jadi sebenarnya tubuh atlet wanita itu tidak rata seperti yang dilihat. Setelah melepas baju renangnya, badannya sangat berbeda!”

Rupanya Ini Sebabnya Kenapa Ketika Memakai Baju Renang , Dada Atlet Wanita Ini “Begitu Rata”. Tapi Inilah Rupanya Semasa Memakai Pakaian Biasa !!!

Atlet Liu Xiang menanggapi dengan senyuman “Karena kalian tidak tahu, seberapa ketatnya baju renang ini, sehingga dadaku jadi terlihat mengecil”

Jadi itulah salah satu penyebabnya mengapa atlet renang wanita biasa terlihat memilki dada kecil saat mereka sedang berenang.

8000 TAHUN TERBENAM DAN TERPAKU DI DASAR LAUT OKINAWA JEPUN.. SETELAH DI BONGKAR RUPA-RUPANYA IA ADALAH HAK MILIK ORANG MELAYU.. KAMI BACA PUN MULA-MULA TERKEJUT.. SIAPAKAH MELAYU DI TANAH JEPUN PADA MASA TU ? JOM BONGKAR

Tidak lama dahulu, beberapa pengkaji telah menjumpai satu kaum yang tinggal di tepi sebuah tasik di pedalaman Jepun. Kaum ini begitu jauh dari pembangunan dan masih mengamalkan cara hidup tradisional. Bahasa kaum ini tidak mampu difahami oleh para pengkaji tersebut dan bahasa mereka tidak pula punya persamaan dengan bahasa Jepun mahupun bahasa-bahasa sekitar. Namun anehnya, para pengkaji tersebut mengesan tiga perkataan yang memungkinkan hubungan mereka dengan satu bangsa lain. Perkataan itu adalah : mata, batu dan air.

Di laut sekitar Okinawa, berdekatan Pulau Yonaguni, telah dijumpai sebuah struktur piramid menyerupai ziggurat di dasar laut! Piramid ini terletak kira-kira 100 kaki ke dalam laut dan mempunyai gerbang,

tangga dan jalan berturap batu. Pakar mengatakan usia piramid ini berdasarkan ujian radiokarbon ialah kira-kira 8000 tahun Sebelum Masehi, dan peradaban Jepun ketika itu hanyalah berdasarkan cara hidup memburu binatang dan mengumpul makanan untuk sara diri.

Peradaban piramid di Mesir bermula kira-kira 5000 tahun selepas itu. Siapakah yang membina piramid ini? Satu penemuan yang masih dirahsiakan oleh para pengkaji ialah :tulisan mirip tulisan Rencong telah ditemui di barat daya struktur itu terukir di ‘hall chamber’ di sebelah dalam piramid, yang merupakan ‘access denied’ atas sebab-sebab yang tidak munasabah oleh pihak-pihak tertentu.
user posted image
Jim Mower, seorang ahli arkeologi di Universiti College London telah menimbulkan pandangan bahawa sekurang-kurangnya usia peradaban dasar laut Okinawa itu menjangkau 10,000 tahun dan peradaban ini kalau tidak melebihi sudah pasti setaraf dengan peradaban Mesopotamia dan Lembah Indus. Ahli arkeologi itu juga mengatakan bahawa “ini telah mengubah banyak pandangan tentang peradaban Asia Tenggara”. Perhatikan, beliau tidak berkata tentang ‘peradaban Asia Timur’.
user posted image
Saya merasakan semua orang sudah tahu tentang satu keris purba yang ditemui di sebuah kuil purba di Okinawa. Ya…Okinawa lagi. 
MISTERI GEN BANGSA MELAYU

Sebab itulah, tidak berapa lama dahulu beberapa penyelidik di Mistis Organization telah berusaha menghubungi seorang gadis yang juga seorang prodigi senyap dalam bidang sejarah di Malaysia. Gadis ini memiliki ciri-ciri kehidupan seperti beberapa prodigi terkenal dari gen bangsa misteri ini ; Adiputra, Sufiah Yusuf (kedua-duanya prodigi matematik ketika kanak-kanak) atau Ainan Celeste Cawley (prodigi kimia) sekadar menamakan beberapa contoh popular. Di Singapura, telah acapkali lahir prodogi-prodigi Melayu seperti di Nanyang Technological University, dan kisah seorang pemuda Melayu yang mendapat cGPA 4.00 dalam Fizik di Eropah.

Mistis Organization telah memantau gadis ini sejak dia berusia 12 tahun dan mula membuat kajian bagaimana beratus-ratus prodigi Melayu yang menunjukkan pencapaian luar biasa ketika kecil, mula menyusut bakat luarbiasa mereka apabila dewasa. Ingatkah saudara saudari akan Mohd. Shukri Hadafi, ketika kecilnya pada usia tiga tahun sudah mampu membaca suratkhabar. Mohd. Shukri Hadafi pernah menjadi anak angkat Prof. Diraja Ungku Aziz dan muncul dalam filem Menanti Hari Esok arahan Jins Samsuddin pada tahun 1977. Namun kehidupannya selepas itu menempuh hari-hari gelap dan akhirnya menjadi seorang penagih dadah.

Perlukah selepas ini saya menceritakan kepada anda, tentang Sufiah Yusuf? Ada sekumpulan pemikir di sebelah Barat telah mengkaji kemungkinan kacukan gen Melayu dengan mana-mana bangsa akan memudahkan lahirnya prodigi-prodigi luarbiasa bertaraf dunia. Mereka telah mula menyedari bahawa kacukan gen Melayu dan gen bangsa lain adalah kunci kepada ‘manusia-manusia mutan’ masa hadapan. Mereka telah mula memilih beberapa anak-anak muda dan melatih mereka serta menghantar mereka untuk cuba memikat gadis-gadis Melayu. Mengapa gadis Melayu? Kerana percubaan sebelum ini menghantar gadis-gadis mereka untuk membuat hubungan dengan lelaki Melayu menemui kegagalan, ada diantara gadis-gadis mereka ‘dipaksa’ mempelajari agama Islam dan ini berakhir dengan kes perebutan anak atau penceraian. Anda tahu pada era mana terdapat kekerapan kes-kes lelaki Melayu menghadapi kes perebutan anak dengan wanita asing bukan? Ya, dan saya ingin tekankan tentang ‘sebab-sebab wanita-wanita asing itu begitu degil untuk mengambil anaknya dari gen Melayu itu, lari ke negaranya’. Saya boleh terima alasan ini ; kasih sayang seorang ibu.

Gadis ini mampu membaca sejarah Sriwijaya 500 tahun sebelum Masehi dan menterjemah tulisan-tulisan Mesir Purba dan maksud-maksud di dalam The Egyptian Book of The Dead, The Black Book dan The Golden Book of Scarab Ankh. Untuk mengetahui sejarah Melayu lebih 1000 tahun sebelum Masehi, terpaksa mencarinya di dalam kitab-kitab paling misteri di dunia The Mummy dan piramid yang menakjubkan!

Jika orang Melayu yang dungu berusaha memadamkan sejarah bangsanya sendiri, saya nasihatkan anda akan menemui kegagalan paling pahit kerana orang Mesir Purba, Phoenicia, Assyria, Babilon dan sejauh Viking di utara Eropah…mereka ada menyimpan jejak sejarah Kemelayuan yang paling misteri. Jika anak-anak Melayu yang bingung dan orang lain yang cemburu cuba membakar ‘Sejarah Melayu’…malangnya ‘Sejarah Melayu’ telah di’fotostat’ banyak-banyak dan diberi kepada bangsa-bangsa lain. Sepertimana Maharaja Sriwijaya telah menghantar keturunannya untuk membina berpuluh-puluh negarakota untuk mengekalkan survival dan hegemoni, maka sejarah Kemelayuan telah disimpan kemas dalam lipatan sejarah bangsa-bangsa lain untuk tujuan yang sama.

MELAYU – THE LOST TRIBE
user posted image
Ketika Ptolemy, seorang ahli geografi Yunani melukis peta semenanjung Tanah Melayu,beliau telah menamakan semenanjung ini ‘Golden Chersonese’ yang bermaksud Semenanjung Emas ketika manuskrip-manuskrip India Purba menamakan tanah ini sebagai ‘Suvarnabhumi’ iaitu Tanah Emas. Sebuah manuskrip Yahudi Purba menceritakan sumber bekalan emas untuk membina negarakota Kerajaan Nabi Sulaiman diambil dari sebuah kerajaan purba di Timur Jauh yang dinamakan Ophir.

Kajian dari manuskrip kuno Firaun Mesir dan hieroglif di dinding-dinding kuil telah mendapati bahan pengawet, kapur barus dan rempah-rempah untuk upacara ritual mengawet mayat diimport dari sebuah kawasan di sebelah Nusantara ini. Apa yang terjadi di Nusantara beribu tahun yang silam? Benarkah ketika Firaun-Firaun Mesir sedang membina Piramid, bangsa yang tinggal di Nusantara masih bercawat dan melukis gambar monyet di gua-gua? Nampaknya perdagangan rempah telah berjalan beribu tahun dahulu malah bangsa misteri di Nusantara telah mampu mengeksport emas dikala kerajaan lain hanya mampu memperdagangkan kendi-kendi, gendang dan seramik purba.

‘The Lost Tribe’ adalah Bangsa Gunung (Malai) yang telah lama meninggalkan Tibet ; bergerak ke arah Timur ke satu destinasi yang tidak diketahui. Illuminati ingin benar mengenali bangsa ini. Kerana di dalam kitab-kitab Yahudi Kuno dan manuskrip-manuskrip suci ada menceritakan bangsa yang hilang. Juga Bumi Mala. Pada mulanya Yahudi Zionis menyangkakan Red Indian Amerika adalah ibu bagi segala orang-orang Manasseh ‘the lost tribe’. Tetapi kesemua keputusan DNA adalah negatif. Prof Ralph Olssen kemudiannya mengkaji secara mendalam tentang Book of Mormon (yang diselewengkan dari satu manuskrip kuno) dan membuat kajian DNA sekali. Keputusan beliau adalah, ibu bagi segala keturunan Manasseh adalah orang-orang Melayu di Semenanjung Tanah Melayu.

Mengikut manuskrip kuno yang diseleweng menjadi Book of Mormon itu lagi, sebahagian daripada Melayu Semenanjung (termasuk Selatan Thai) juga adalah dari keturunan Bani Israel, iaitu dari kumpulan Lehi (iaitu terus dari Manasseh, yakni anak kepada Nabi Yusuf a.s. Nabi Yusuf mempunyai dua orang anak sahaja, iaitu Manasseh dan Ephraim).

Namun Mala bukanlah bangsa asal. Mala mempunyai ‘benang-benang merah’ dengan bangsa Scythia. Scythia merupakan bangsa asas kepada semua puak Eskimo, asli Yunan, asli Dai, asli Taiwan, hingga ke ke kaumAinu di Jepun dan suku misteri di pulau-pulau Jepun sebelum kedatangan kaum Yamato (kaum dominan Jepun pada hari ini) Lembah Mekong, Tanah Melayu, Borneo, Sumatera, Jawa, Sulawesi, Filipina, Pasifik , Madagascar dan Amerika Latin.

Scythia merupakan sebuah bangsa nomad berkerajaan yang berasal daripada Asia Tengah (ingat Teori kapak Tua dan bangsa Kambuja?) berhampiran dengan Laut Hitam. Kaitan antara Melayu dengan Scythia telah dirumus oleh seorang arkaelogis Eropah di sekitar tahun 1830an lagi. Maka ada kemungkinan Scythia merupakan bangsa asal daripada Nabi Adam a.s. Ini kerana Nabi Adam a.s. mempunyai 22 pasang anak, atau bermaksud 22 bangsa asas (kemungkinan dari kajian setakat ini).

‘The Lost Tribe’ telah bergerak ke ‘Promised Land’.Semua puak Yahudi yang 12 (puak Yahudi asli yang pernah mengikut Nabi Musa a.s dan terlibat pada peristiwa di Padang Pasir Sinai) telah dikenalpasti oleh Yahudi Zionis (Yahudi ke-13 iaitu Yahudi campuran dari kaum Satanic-The Khazar dan Ashkenazi) namun masih terdapat satu puak Yahudi yang diketahui mereka mengamalkan ajaran Nabi Ibrahim dan Nabi Yusof, ajaran wahyu dari kitab Taurat. Pada istilah hari ini, mereka adalah orang-orang Yahudi Islam yang hilang dari rekod Illuminati dan Zionis.
Imbauan : Raja kepada segala Raja di Timur ialah empayar agung Melayu. Betapa hebatnya Raja bagi segala tamadun Timur ini apabila mereka terkenal dengan gelaran Raja Lautan dan Raja Daratan. Di mana-mana negeri-negeri yang berada dalam naungan mereka :

Ada yang digelar tanah penghujung dunia,
Ada yang digelar Semenanjung Emas,
Ada yang digelar Survana Bumi,
Ada yang digelar Golden Chersonese,

Bayangkanlah, hinggakan hamba-hamba di istana mereka juga mampu dihiaskan dengan emas. Ini belum lagi dibincangkan tentang sistem matawang mereka, kerana bangsa Melayu sebenarnya gemar berniaga dengan menggunakan emas, tetapi ke mana perginya semua rekod-rekod agung ni? Kemana perginya senjata-senjata canggih Melayu? Di mana perginya armada-armada laut Melayu yang besar gedabak dengan nama jolokan “JONG”. Adakah ianya jauh lebih lebar dari kapal Laksamana Cheng Ho? Rekod sejarah yang benar ini semuanya selamat disimpan dalam arkib-arkib museum terkenal di Eropah dalam genggaman ejen sulit yang bertopengkan sang penyelamat.

Mereka menubuhkan kerajaan BUNGA di tebing-tebing pergunungan. Kerana itu istilah Banjaran HiMalayakekal hingga ke hari ini… Mengenangkan bangsa gunung yang hebat lagi kuat dengan rajanya.

Jika anda sedar, bangsa Melayu-lah bangsa yang paling gemar menanam bunga-bunga di halaman rumah. Bunga sebenarnya terlalu sinonim dengan bangsa ini. Berhentilah menjadi goyyim kerana anda bukanlah sebuah robot ciptaan ejen Yahudi yang bertopengkan sang penyelamat. Tetapi anda sebenarnya adalah seorang pejuang yang dilahirkan sebagai bangsa Melayu dibumi Mala ini.
Bangsa Melayu juga merupakan bangsa terawal membina tugu-tugu kota yang merentasi dari :

UTARA (kemboja, cempaka, melati, petani, langkasuka, cermin, segenting)
TENGAH (kelantan, pahang, johor, melaka, kedah tua, selangor)
TIMUR (funan, okinawa, sulu,)
SELATAN (sumatera, riau, jawa)

Begitu hebatnya tamadun agung Melayu itu yang hanya segelintir sahaja para pewaris diraja yang tahu. Rekod tamadun ini berjaya disembunyikan oleh golongan Iluminati sehinggakan hampir kesemua teknologi Melayu dahulu kala berjaya disimpan di arkib-arkib tersohor dunia di Eropah. Tidak cukup dengan itu, tinggalan sejarah yang agung ini turut dikaji di dalam makmal-makmal oleh pengkaji logam. Bolehkah anda bayangkan bagaimanakah laksamana-laksamana dan pendekar-pendekar Melayu boleh sampai ke Hawaii dari semenanjung kepulauan cebu tanpa sesat dengan hanya berpandukan sejenis alat apungan dari cerdik pandai anak Melayu.

Dibawah ini pula adalah beberapa buah gambar yang telah berjaya dirakamkan oleh Gary Hagland (underwater photographer), Tom Holden (videographer) dan “C” Hagland (underwater videographer) :

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

MELAYU DAN YAHUDI
Tahukah anda bahawa Yahudi (Zionis) kini sedang giat mengkaji tentang satu bangsa yang hilang?. Mengikut daftar bangsa yang hilang di dalam Kitab Yahudi Kuno, terdapat 12 puak Yahudi di masa lalu :

1. Reuben
2. Simeon
3. Levi
4. Judah
5. Issachar
6. Zebulun
7. Dan
8. Naphtali
9. Gad
10. Asher
11. Joseph
12. Benjamin

Di dalam 12 puak yang hilang ini, hanya keturunan Nabi Yusuf a.s. sahaja yang hilang daripada rekod Yahudi. Keturunan Nabi Yusof a.s menurunkan dua puak yang lain iaitu Manasseh dan Ephraim. Mengikut satu kitab Yahudi, satu ‘lost tribe’ Bani Israel (yang mendapat petunjuk ILAHI, iaitu beragama Islam) akan membunuh Yahudi Zionis di Palestin. Di dalam kitab Yahudi kuno yang lain pula, ada mencatatkan golongan Manasseh (anak kepada Nabi Yusuf a.s.) bakal menyembelih Yahudi jahat (Zionis/Yahudi Kabbalah) di Palestin. Setelah Yahudi membuat pencarian, terdapat banyak puak golongan Manasseh di sebelah timur.

Cantik Macam Model!!Curi Perhatian Nitizen&Sering Disangka ‘Girlfriend’, Wanita Ini Rupa-Rupanya..

Raut wajah dan gaya Yasmi Abdul Hamid tidak ubah seperti gadis cantik yang baru meniti usia awal 20 tahun. Sudahlah berkulit cerah dan bersusuk tubuh kecil, anak jati Perak ini juga memiliki darah kacukan Pakistan – Jawa. Patutlah cantik, ditambah pula dengan rambutnya yang panjang mengurai. Memang mengancam!

Pertama kali menyapa Yasmi dan mengetahui usia sebenarnya ternyata membuatkan penulis terkedu. Selain menghampiri umur 40 tahun, dia juga merupakan ibu kepada tiga orang anak. Terus terdetik di benak hati, bagaimanalah wanita ini menjaga kesihatan dan kecantikan diri.

“Rahsianya, i dont act like my age! Hati kena selalu ‘muda’,” ungkap Yasmi sambil berseloroh.

“Setiap pagi rutin harian saya takkan lengkap tanpa menikmati khasiat sarang burung. Ia adalah produk premium sarang burung walit dari Gua Gomantong, Sabah hasil R&D Jepun yang dikenali sebagai Bi-Su atau dalam bahasa Jepun, beautiful nest. Selain bagus untuk kesihatan dalaman terutamanya bagi wanita berusia, produk ini juga sebahagian perniagaan yang saya usahakan bersama rakan kongsi dari Jepun. Inshallah, ia bakal dipasarkan di Malaysia tahun depan.

Di samping itu, saya turut mengambil vitamin dan suplemen tambahan. Sebagai wanita lebih-lebih lagi bila sudah bergelar ibu, kena pentingkan kesihatan, selalu senyum dan gembira serta kekal berfikiran positif. Itu motto hidup yang saya pegang selama ini. Baru muka akan tampak glowing,” ceritanya dalam nada ceria.

Merupakan ibu kepada finalis Hero Remaja 2017, Nabil Aqil yang kini berusia 19 tahun, Yasmi mengakui dia mendirikan rumah tangga pada usia yang sangat muda iaitu selepas tamat pengajian sekolah menengah. Tidak pernah menyesal dengan keputusan tersebut, pengusaha bakeri Mama I Love Food (MILF) ini berkata berkahwin muda ada banyak untungnya. Salah satu kebaikan yang diperoleh, apabila dia dapat melihat anak-anak membesar dan menjaga serta mendidik mereka ketika diri masih kuat dan muda.

Menyentuh tentang kesihatan dan kekuatan stamina, Yasmi yang meminati bidang tarian sejak remaja lagi kerap menghadiri kelas tarian setiap kali punya masa terluang. “Saya memang suka keluarkan peluh dengan menari sebab masa zaman remaja dulu saya merupakan bekas penari. Jadi memang sampai sekarang pun saya akan tetap menari sebagai salah satu senaman untuk stay fit. Kadang-kadang sampai ‘heret’ anak-anak untuk menari bersama. Dan mangsanya sudah tentu Nabil dan dialah yang akan jadi my dance partner.”

Bersyukur dengan kurniaan kesihatan dan kecantikan yang ada pada diri, Yasmi yang pernah berkhidmat sebagai setiausaha percaya hati yang bersih dan bebas hasad dengki menyerlahkan lagi kecantikan sebenar seseorang wanita.


Tatkala ditanya reaksi dirinya apabila ramai yang menganggap dia teman wanita kepada Nabil setiap kali keluar bersama-sama, Yasmi hanya mampu tersenyum lebar. “Bila keluar bersama ramai yang ingat saya kekasih anak-anak saya. It was so funny tapi bagi saya itu satu penghargaan. Terima kasih. Mungkin cara saya besarkan anak-anak agak berbeza daripada ibu-ibu yang mengenakan cara didikan berprotokol.

Secara jujur, saya lebih suka menjadi kawan baik pada anak-anak, bergurau, kongsi masalah dan cara perbualan pun bersahaja termasuk apabila berada bersama anak perempuan bongsu. Apa yang penting, ketiga-tiga mereka tahu menghormati saya sebagai ibu dan i am a proud mother for how they grow,” akhirinya.

Cantik Adalah Ujian, Bersyukur Seadanya

Fitrah manusia menyukai kecantikan dan inginkan kecantikan. Cantik itu adalah anugerah.

Namun, percaya atau tidak, cantik itu juga sebenarnya merupakan satu ujian.

Tetapi perlu diingat bahawa cantik itu adalah amat subjektif.

Barangkali ada yang memiliki wajah cerah dan licin tetapi tidak nampak seri, barangkali ada pula yang gelap dan biasa sahaja tetapi begitu manis dipandang.

Berbalik kepada tajuk. Cantik & kacak adalah ujian. Mengapa begitu?

Cantik sebagai anugerah

1. Meningkatkan rasa syukur

2. Keyakinan diri tinggi

3. Sedap mata memandang

4. Maintanance rendah (sepatutnya)

5. Apabila dikecapi apabila sebelumnya biasa-biasa

Si cantik yang mempunyai wajah licin bersih, pastinya akan bersyukur kerana tidak perlu berat kepala memikirkan bagaimana untuk mengatasi masalah kulit sekaligus mengurangkan kos perawatan muka dan sebagainya.

Begitu juga akan membolehkan si cantik yakin melangkah.

Dan paling boleh dianggap sebagai anugerah sekiranya mereka yang boleh dianggap biasa sahaja sebelum ini, kini dianugerahkan dengan rupa paras menarik.

Pasti ramai yang mula tertarik.

Cantik sebagai ujian

1. Dijadikan bahan komersial

2. Disayangi hanya kerana rupa

3. Menimbulkan riak dalam hati

4. Apabila nikmat cantik ditarik sekelip mata

Si cantik biasanya menjadi pilihan untuk melariskan pelbagai produk di pasaran.

Tidak kira bagi pengiklanan produk kecantikan, produk kesihatan hatta produk deodorant lelaki pun menggunakan si cantik sebagai pelaris, tidak semena-mena sahaja deodorant itu perlu diedarkan oleh si cantik sebelum sampai ke tangan si lelaki pemakainya.

Pakaian? Peluk cium usah kira, penambah saham dosa. Oh, tiada kerja!

Si cantik juga seringkali menjadi mangsa jerat cinta si jejaka yang mementingkan rupa semata-mata. Apabila cantik itu hilang, maka hilanglah cinta Sang Pencinta juga.

Bukankah itu juga satu ujian?

Lebih baiklah mereka yang sederhana paras rupa, yang diyakini disayangi bukan kerana rupa semata-mata.

Riak pula?

Seringkali wujud rasa iri hati di kalangan sesetengah individu yang berasa kurang senang dengan kecantikan yang dimiliki orang lain.

Dan seringkali juga wujud segelintir si cantik rupa yang memandang rendah pada yang lain hanya kerana mereka memiliki aset wajah menarik.

Apa pun, ujian terbesar ialah apabila kecantikan itu ditarik dan hilang sekelip mata.

Hilanglah keyakinan diri, hilanglah semangat, dan tidak mustahil hilanglah sebahagian besar mereka yang seringkali menjadi pendamping selama ini.

Kesimpulannya, bersyukurlah dengan apa yang ada kerana semuanya tidak kekal selamanya.

Jadi bunga seindah mawar berduri,

Yang menjadi impian setiap Muslimah

Yang indahnya bukan untuk lelaki,

Tetapi untuk permata yang bernama ”SUAMI”

Sumber: Nona