All posts by Nash

6 Selebriti Wanita Ini Buktikan Umur Bukan Penghalang Untuk Kahwin Lelaki Muda

Jodoh terletak di tangan Tuhan tanpa mengira pangkat, darjat dan umur. Di zaman moden ni umur wanita bukanlah penghalang untuk berkahwin dengan lelaki yang lebih muda.

Tengok je artis wanita di Malaysia sekarang yang tak kisah pun berkahwin dengan lelaki yang jauh lebih muda. Mereka juga siap memberikan tips untuk orang lain yang bakal berkahwin dengan lelaki yang lebih muda dari mereka. Ini 6 selebriti wanita yang buktikan umur bukan penghalang untuk kahwin lelaki muda.

1. Ella (52) & Azhar Ghazali (36) – 16 tahun perbezaan

Ratu rock Malaysia ni dah tamatkan zaman bujang pada 2012 dengan Azhar Ghazali yang merupakan seorang pilot Firefly. Ella mengaku perbezaan umur langsung tak jadi penghalang kerana keserasian antara mereka lebih penting lagi-lagi suami dia adalah seorang yang matang. Dia juga tegaskan amat penting untuk bersedia dulu sebelum nak dirikan rumah tangga.

2. Che Ta (45) & Zain Saidin (34) – 11 tahun perbezaan

Pasangan sama cantik sama padan ni dah mendirikan rumah tangga sejak 11 Disember 2013. Che Ta sebelum ni pernah berkahwin dengan seorang pilot dan dikurniakan dua orang anak lelaki sebelum berkahwin dengan Zain. Che Ta bagi nasihat yang banyak pengorbanan perlu dibuat dan perlu redha serta bertolak ansur kerana pandangan wanita dan lelaki muda adalah yang berbeza. Baguslah dorang dapat bertolak ansur!

3. Yatt Hamzah (38) & Mohammad Zulfadhli Khiruddin (28) – 10 tahun perbezaan

Yatt telah berkahwin sebelum ini dan pada tahun 2016 dia mendirikan rumah tangga dengan Mohammad Zulfadhli. Kata Yatt, jarak usia mereka menyebabkan suaminya pernah memanggilnya ‘kakak’. Kata Yatt dia bersyukur kerana suaminya mudah dibentuk dan nasihat supaya tidak lupa suami tetap ketua keluarga walaupun lebih muda dan perlu sentiasa patuh dan berikan sokongan kepadanya.

4. Linda Jasmine (46) & Que Haidar (39) – 7 tahun perbezaan

Linda berkahwin dengan Que pada 14 Februari 2009 dan kini dikurniakan dua anak perempuan yang sama cantik seperti parentsnya. Walaupun Linda pernah berkahwin dan mempunyai seorang anak lelaki, namun itu tak halangnya untuk mencari kebahagiaan dengan Que. Linda pernah bagitau yang dia banyak mengamalkan petua untuk kekal cantik selain gembira membahagikan tugas dalam hal rumah tangga dengan suami.

5. Fazura (35) & Fattah Amin (28) – 7 tahun perbezaan

Pasangan sejoli ni dah diijab kabulkan pada akhir tahun lepas. Mereka berdua menamatkan zaman bujang dalam majlis yang dihadiri keluarga dan kenalan. Fazura pernah memberikan tips di mana makan pakai suami perlulah dijaga dengan rapi. Dia juga bersyukur mempunyai Fattah sebagai suami kerana bersabar melayannya yang degil dan pentingkan kerjaya.

6. Sheila Majid (53) & Acis (47) – 6 tahun perbezaan

Penyanyi senior Sheila Majid telah berkahwin pada tahun 2003 selepas rumah tangga dengan suami pertama retak pada tahun 2000. Sheila mengatakan perkahwinan mereka tidak mengenal usia dan meletakkan kepercayaan yang mendalam terhadap Acis, seorang pemuzik muda pada masa itu. Dia juga mengatakan betapa pentingnya untuk anak-anaknya merestui perkahwinan dengan suami baru.

See! Selebriti wanita kita pun tak memandang berkahwin dengan lelaki muda sebagai penghalang. Siap rileks bagi tips kepada orang lain. Bolehlah guna pakai tips dan nasihat mereka dalam mendirikan rumah tangga tak kisahlah jarak umur berapa pun.

Boleh ikut tips ni.

ALLAHU.. Kekasih Ke Akhir Hayat: Setelah 3 Hari, Ade Tanda Positif “Terasa Rindu Sangat Nak Tgk Dia Bercakap Dan Dengar Suara Dia…”

Baru jumpa doktor tadi..katanya bp dah naik,so ubat support BP dah dikurangkan 1…npk positif kat situ…pada masa yg Sama npk ada respon pada pegerakan Mata selepas sy membelai kepala dia macam biasa selalu sebelum dia tdo..atau dia sakit kepala..
Harini masuk 3 Hari tak bercakap DG dia….terasa rindu sangat nak tgk dia bercakap Dan dengar suara dia…Ya Allah apunkan dosa saya terhadap dia…mahupun yg sengaja àtaupun yg tak sedar..panjangkanlah umur dia dengan sempurna ya Allah….

Aamin…

Sumber: Taufik Abdullah

Marilah kita sama – sama mendoakan yang terbaik dan dimudahkan urusan buat keluarga ini..

Ummi memang tabik spring pada Taufik Abdullah, semoga All SWT memberkati kehidupan awak, isteri dan keluarga. ” Kekasih Keakhir Hayat

 

BAHAN BACAAN UNTUK PEMAHAMAN SEMUA

APE DIA TERTIARY HYPERPARATHYROIDISM

Ini adalah ilmu tentang TERTIARY HYPERPARATHYROIDISM yang di tulis oleh seorang doktor di Hospital Serdang, Dr Fadhlina.

Anda boleh baca kembali.
Beliau tulis beberapa hari yang lalu.

Santai Ilmu

Sudah lama saya tidak menulis. Terlalu sibuk memberi ceramah tentang bahaya suplemen kepada masyarakat. Tetapi kali ini saya akan menulis tentang penyakit paratiroid, yang biasanya meyerang pesakit- pesakit dialisis.

Setiap orang mempunyai mempunyai kalenjar paratiroid (PTH) (3-5 biji) yang biasanya terletak di belakang kalenjar tiroid. Kalenjar PTH dan kalenjar tiroid adalah dua kalenjar yang berbeza tetapi sangat penting fungsinya pada tubuh manusia. Rujuk gambar dari internet untuk visual yang lebih tepat. Gangguan fungsi pada kedua-dua kalenjar memberi manifestasi berbeza, walaubagaimanapun untuk pesakit dialisis, kalenjar PTH adalah sangat penting untuk kawalan beberapa unsur dalam badan.

Apabila seseorang itu telah menjalani rawatan dialisis, pelbagai unsur dalam badan akan berubah metabolismenya. Kesemua metabolisme unsur-unsur ini berkait rapat dengan rawatan dialisis itu sendiri, cara pemakanan dan ubat-ubatan pesakit. Kalenjar PTH (paratiroid) ini mengawal metabolisme kalsium, fosfat dan hormon IPTH yang sangat penting untuk struktur tulang kekal. Sekiranya berlaku ketidakseimbangan dalam kawalan unsur-unsur ini, tulang boleh menjadi rapuh, memendek dan akan berlaku pembentukan tulang lembut yang tumbuh di kawasan tidak sepatutnya (contoh di tulang rahang, langit-langit dan beberapa tempat lagi yang tidak di duga dek akal!).Tulang lembut ini dipanggil ‘Brown’s tumour” (gambar dari internet) yang amat sukar dibuang sekiranya keseimbangan unsur kalsium, fosfat dan hormon IPTH tidak dikawal sempurna.

Pakar buah pinggang sentiasa menyarankan pengambilan diet rendah fosfat kepada pesakit untuk mengelakkan perkara ini berlaku. Kami juga akan membekalkan pesakit dengan ubat pengikat fosfat (Phosphate binder) untuk memastikan fosfat sentiasa dalam kawalan. Tetapi banyak pesakit yang tidak faham tentang hakikat ini dan menganggap kami sengaja tidak mahu pesakit makan sedap dan sentiasa bagi ubatan yang berbakul-bakul. Kami sayang pesakit kami, kerana itu kami sangat kisah dan busy body dengan body anda!!!

Sekiranya kalenjar PTH didapati sukar lagi dikawal, maka selalunya pakar buah pinggang akan menasihatkan pesakit untuk membuang kalenjar ini sementara ubat masih boleh mengawal penyakiti. Walaupun selalu digerunkan dengan istilah “potong leher”, pembedahan kalenjar PTH adalah selamat, dan berisiko sederhana. Sudah pasti pakar buah pinggang akan memastikan setiap pesakit mereka akan selamat sebelum dan selepas pembedahan, dan sudah pasti langkah sewajarnya akan diambil untuk mengurangkan komplikasi.

Mereka yang tidak mahu menjalani pembedahan di peringkat yang dinasihatkan, janganlah memohon pembedahan dijalankan apabila komplikasi penyakit kalenjar PTH telah menimpa anda – tulang mereput, badan memendek, tulang paru2 mengecut, wajah berubah dan sebagainya – kerana bila ini semua berlaku, risiko pembedahan akan menjadi super tinggi!!! Tidak banyak pakar bedah atau pakar bius sanggup mengambil risiko ini. Biasanya apabila berlaku komplikasi dari penyakit kalenjar PTH ini, ubat sudah tidak berjaya mengawal penyakit lagi.

Pesakit dialisisku, tepuk dada tanyalah selera!! Kami bukan kejam, kami faham penyakit anda…. kami hanya mahukan yang terbaik untuk anda!!!

#kamisayangpesakitkami
#janganjadipesakitdialisis

Sumber: Fadh Zakaria

“Tu Dia Dengan Datuk Chef Wan Sekali Dah Bunyi,Harap Acik Zaihani Ambil Semua Point Yang Ada!”-Netizen Setuju Dan Sokong Dengan Kenyataan Terbuka Chef Wan

Rasanya tidak ramai orang kenal siapakah wanita yang bernama Zaihani Zain. Katanya dia datang dari dunia fesyen yang mana dia merupakan seorang pengkritik terhadap mana-mana fesyen yang ada. Kiranya dalam dunia fesyen ramai betullah anggap dia nie GURU. Tetapi nama Zaihani Zain viral sekelip mata lantaran kerana postingnya di facebook ada mengkritik mereka yang mempunyai berat badan lebih dari 60KG.

Isu berat badan ini kalau ikut agak subjektif untuk di sebut.Ada orang berat 60KG tetapi sebab dia tinggi makanya dia tidak di lihat gemuk dan berisi. Namun kenyataannya itu telah membuatkan ramai pihak tampil memberi banyak respond dan kata mereka posting yang di buat Zaihani itu berbaurkan penghinaan kepada golongan berbadan besar sedangkan mereka yang berbadan besar ini ramai dari kalangan selebriti dan orang kaya yang menjadi pelanggan tetap satu-satu jenama fesyen mahal.Kan?

Salah seorang selebriti yang memuat naik komennya sendiri tentang apa yang di katakan oleh Zaihani itu ialah Datuk Chef Wan. Komennya panjang namun penuh dan padat dengan point yang sangat bernas.

Kata Chef Wan melalui akaun Ignya,“Dari kita maki hamun orang yg kata kita ni jenis 60Kg and above tak sepatutnya pi Fashion show dan lemak2 kita ni melimpah ruah kiri dan kanan orang baik la saya tambah berat 2 kg lagi by enjoying my Roast Chicken!🤣🤣🤣🤣🤣Dosa pun kurang!Hi macam2 dunia ini.Each week ada saja cerita sensasi or sensitive yg di viral kan.Saya juga kena belajar from all this incident at time to also zip my own mouth when it come to issues yg sensitive serta discrimination to others.

So from Crispy Chicken Rendeng we have now move to the world of fashion.This world indeed Allah jadi kan manusia mcm2 rupa and we simply cannot tell people that they dont belong here or there.We must learned to tolerate, be kind and respectful to all human beings regardless of how they look like.Ingat yang cantik itu selalu ada lah hati kita yg Allah jadi kan supaya sentiasa tanam sifat kasih sayang serta belas kasihan sesama manusia.Tak pe la saya gemuk dan perut boroi atau pun tua.

Paling tidak tak pergi fashion show saya duduk lah dapur masak dan makan sedap2.Jadi tak ada saya boleh menyakiti hati orang lain.Ingat semua hidup ini seumpama roda NOTHING STAY BEAUTIFUL FOREVER!Yang muda akan tua dan yg tua akan mati.Itu semua janji Allah yg sudah pasti!Indeed all of us out there have to learn alot in life.Tak kala kita perli org itu gemuk, tua, buruk, cacat dan mcm2 lagi di suatu hari kita juga akan sampai ke situ juga!Tak perlu tengok jauh kita pandang mak bapak sendiri di masa muda dan di hari tua mereka pun sudah cukup!Whats more beautiful is hati kita ni.”

APA YANG ANDA BOLEH BUAT BILA MENGALAMI SENGGUGUT

Kala senggugut menyerang, ia ibarat satu hari yang perit buat wanita. Rasa sakit yang dialami sebenarnya boleh dikawal jika anda tahu cara untuk mengalih minda dari terus memikir akan rasa sakit itu.

Lumrahnya kita tahu yang otak memainkan peranan dalam menghantar mesej pada anggota tubuh untuk meransang tindakan seterusnya. Kadang-kadang semakin kita fikir semakin perit ia melanda.

Pokoknya, segala pemikiran negatif harus dielakkan kala senggugut menyerang. Selain dari mengambil pil tahan sakit yang mungkin memberikan kesan jangka masa panjang, adalah lebih baik jika anda melakukan perkara ini untuk melaluinya dengan tenang.

Kami kongsikan perkara yang anda boleh buat kala mengalami senggugut. Mungkin dengan cara yang dicadangkan ini akan menyurutkan sedikit rasa sakit.

Tidur
Tidur seakan satu jalan pintas untuk membuatkan anda lupa akan kesakitan senggugut. Anda akan lebih segar dan bertenaga kembali setelah bangun dari tidur. Sekali gus ini membuatkan senggugut itu reda dengan segera.

Mendengar Lagu
Jika anda mengalami masalah susah tidur, cuba tenangkan diri dengan mendengar lagu. Ia mampu membuatkan diri dan minda tenang seketika dari emosi dan perasaan marah dek kerana kesakitan yang dialami.

Makan, Makan dan Makan
Hakikatnya, kala senggugut dan menstruasi berlaku wanita akan lebih cenderung untuk makan. Ia disebabkan tubuh kita menggunakan lebih kalori kala senggugut dan adanya ketika menstruasi. Peningkatan penggunaan kalori ini membuatkan tubuh membakar lebih banyak kalori dan sekaligus ini membuatkan anda lebih cepat lapar. Jadi, cara terbaik adalah makan apa sahaja yang anda inginkan kerana ia sedikit sebanyak membuatkan rasa sakit senggugut berkurangan.

Mandi Air Panas
Sebaiknya, mandi air panas atau suam. Haba panas membuatkan pengaliran darah ke arah bahagian pelvis berjalan lancar dan ia membantu dalam menenangkan otot yang kejang akibat senggugut yang melanda.

Minum Teh Halia atau Kayu Manis
Mengambil minuman panas sedikit sebanyak boleh mengurangkan kekejangan, tetapi rahsianya adalah dengan mengambil minuman yang berasaskan herba. Semestinya ramai yang tahu bahawa halia mempunyai kehebatan dalam menghilangkan rasa sakit dan kayu manis pula berfungsi sebagai anti-radang yang membantu dalam mengurangkan kekejangan bahagian uterine.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

AKU BERKAHWIN AWAL KETIKA USIA 19 TAHUN DAN MEMPUNYAI ANAK PADA USIA 20 TAHUN. PERKAHWINAN AKU TAK LAMA. AKU TAK SEBUMBUNG DENGAN BEKAS LAKI AKU..

Aku perkenalkan diri aku sebagai Eyla. Nama samaran je ni. Bukan nama betul. Berusia 29 tahun dan mempunyai 4 orang anak. Apa yang aku nak kongsikan ni adalah apa yang berlaku dalam hidup aku sendiri. Maaf sekiranya cerita yang ingin aku sampaikan ni tak menepati tahap keseraman yang korang nak. Aku berkahwin awal ketika usia 19 tahun dan mempunyai ada pada usia 20 tahun. Perkahwinan aku tak lama. Aku tak sebumbung dengan bekas laki aku. Aku stay dengan family aku. Sebaik diijab kabulkan, hanya 2 hari dia balik rumah lepas tu makin jarang. Kalau berjumpa pun atas ‘keinginan untuk bersama’ di mana-mana hotel. (Dah macam ayam dah aku rasa diri aku masa ni). Tapi aku bodoh masa ni. Ikut je. Perkara berlanjutan sampai aku mengandung beberapa bulan.

Apa yang sering menjadi tanda tanya adalah aku sering kali jadi seperti lembu dicucuk hidung. Mengikut segala kemahuan dan rentak bekas suami. Sejujurnya saat kami berjauhan, aku selalu tekad untuk berpisah namun langsung tiada usaha yang aku lakukan untuk itu. Seolah-olah segala tindakan aku terbatas. Dari awal aku bernikah sehingga saat aku nak melahirkan, aku masih lagi ditanggung hampir 100% oleh orang tua aku. Bekas suami aku hanya berikan nafkah sebanyak RM 200 sebulan. Tanpa menyediakan tempat berlindung.

Aku selamat lahirkan anak sulong aku pada mei 2008. Dan kami bercerai pada sept 2008. Sebab aku dah malas nak fikir lagi. Malas nak jadi isteri atas kertas atas sekadar pemuas nafsu. Ok buat pengetahuan korang bekas suami aku ni beza lebih kurang 20 tahun dari aku. Sebelum aku bercerai, aku dapat tau bekas laki aku ni dapatkan aku dengan cara salah. Dengan ilmu guna-guna. Jenuhlah pula mak aku ikhtiar bawa aku berubah. Last-last aku sendiri minta cerai. Aku ni dah macam lembu kene cucuk hidung. Bodoh je bila bekas laki aku layan aku serupa ayam!

Masa tu aku ikut dua pupu aku, Kak Ema balik ke rumah mertua dia dekat Perlis. Kebetulan bapa mertua Kak Ema diberi kebolehan untuk mengubat orang. Masa aku ke sana kandungan aku lebih kurang 5 bulan. Masa ni aku tipu bekas suami aku. Aku kata aku balik ke kampung. Dia takkan berani munculkan diri kat rumah family aku kalau aku tak ada. Yang ni aku tak tahu sebab apa. Hari ke-2 aku di rumah mertua Kak Ema, Kak Ema panggil aku duduk dengan bapa mertua dia. Aku lupa dah nama bapa mertua dia. Tapi aku bagi jela nama Pak Mat eh. Pak Mat ni kata dari hari pertama aku sampai lagi dia dah nampak aku lain. Dia tanya aku apa masalah. Aku pun ceritalah masalah aku.

 

Image result for suami curang

 

“Suami saya tak balik rumah. Kalau nak bersama je baru datang jumpa saya. Yang saya tahu sekarang ni dia bersekedudukan dengan sorang janda. Orang Pantai Timur (Aku tak nak mention negeri mana). Saya ni kalau berdepan dengan dia tunduk je. Bila dia tak ada dengan saya, memang saya berangin satu badan.” Pak mat hanya tersenyum dengar cerita pendek aku. Dia bertanyakan nama bekas suami aku dan aku berikan. Dia juga ada minta gambar, pun aku ada bagi. Apa dia buat dengan gambar tu tak pula aku tanya. Sebab tak lama kemudian, dipulangkan semula pada aku dan dia minta aku simpan dalam lipatan baju dalam almari. Katanya nanti dia akan nampak jalan balik.

“Suami kamu ni memang sukakan kamu. tapi cara dia dapatkan kamu ni salah. Janda yang bersama dia ni pun gunakan cara yang salah pada suami kamu.”

Aku terdiam bila dengar kata pak mat. Sungguh sebenarnya masa ni aku dah tawar hati dengan bekas suami aku. Kalau boleh aku tak nak dah jumpa dia lagi. Jiwa aku tersiksa. Hati aku sakit.

“Tak apalah. Kamu simpan gambar tu macam yang pak mat cakapkan tadi. In shaa Allah, dia akan balik pada kamu.”

Setengah jam selepas perbualan antara aku dan pak mat, aku terima panggilan dari bekas suami aku. Dia tanya bila nak balik. Rindu katanya. Aku cakap tak tahu lagi sebab aku balik pun tumpang orang. 3 hari aku di Perlis. Balik dari Perlis aku bermalam di rumah Kak Ema sebelum mak aku ambil aku balik ke rumah. Sampai je kat rumah, aku terus buat apa yang pak mat pesan.

Malam tu aku terima 1 pesanan sms

‘Mandrem abang ke?’.

Aku terkedu. Bila masa pulalah aku mandrem dia. Aku diam. Langsung tak balas. Perjalanan hubungan kami masih sama. Berjumpa atas keinginan dia untuk bersama. Sehinggalah aku bersalin.

Sepanjang tempoh berpantang, aku dijaga rapi oleh emak dan ayah aku. Bekas suami aku? Jangan di tanya ke mana. Sehari sebelum aku bersalin, aku macam orang gila menangis dalam wad. Buat pengetahuan korang, aku dimasukkan ke wad akibat jantung baby yang lemah dan terpaksa induce. Sehari sebelum aku selamat melahirkan, bekas suami aku melawat aku dalam wad dan bertanya aku sama ada anak dalam kandungan tu adakah anak dia atau bukan. Itu yang buat aku menangis macam orang gila. Nampak je mak dan ayah aku menghampiri katil aku, dia cepat-cepat berlalu. Melihat aku yang bengkak mata macam tu ayah bertanya kenapa aku menangis sampai bengkak mata. Aku ceritakan pada ayah apa yang berlaku.

Ayah aku bukanlah jenis yang suka campur tangan urusan rumahtangga anak-anak walaupun dia tahu macam mana keadaan aku. Masa tulah ayah aku bagi kata putus.

“Lepas kau habis pantang ni, ayah nak kau buat keputusan sama ada berpisah atau jadi isteri atas kertas.” Aku diam mendengar kata dua yang ayah aku berikan.

Aku selamat lahirkan bayi lelaki melalui pembedahan dengan hanya ditemani oleh mak dan ayah diluar bilik pembedahan. Mak aku sempat call bekas suami aku dan dia cuma katakan dia ada mesyuarat. Sungguh mak dan ayah aku kecewa ketika tu. Selepas habis pantang, aku terus menetap di rumah aku. Sebelum bersalin aku dapat rumah. Tapi aku tak terus duduk rumah tu. Ayah aku yang cuci dengan adik-adik aku. Lepas habis pantang aku duduk berdua dengan anak sulong aku. Nak dijadikan cerita beberapa bulan lepas aku bercerai, aku selalu nampak kelibat dekat ruang tamu rumah aku. Masa tu aku jenis tidur tak tutup pintu bilik.

Mulanya aku buat tak tahu je. Anak aku pula masa tu jenis tidur lambat. Aku selalu layan tv kat ruang tamu. Lepas je pukul 10 malam aku rasa ada benda berdiri dekat pintu rumah aku. Aku duduk PPR je. Dahlah dekat PPR ni memang selalu je ada gangguan dengar orang tarik kerusi, orang drill, main guli, menumbuk dan macam-macamlah bunyi yang tak masuk akal waktu tengah-tengah malam. Bila aku ternampak kelibat tu melalui ekor mata aku, aku terus toleh. Tak ada apa pun. Aku pun buat bodoh jela. Tiba-tiba anak aku menangis menjerit-jerit. Masa ni dia lebih kurang dalam 7 bulan macam tu. Aku pun angkat dia masuk bilik lepas tutup suiz kipas, lampu & tv. Rumah aku tak pernah aku biarkan gelap.

Malam tu aku nampak atas almari aku perempuan rambut panjang, mata merah. Korang boleh imagine tak macam mana hantu dalam cerita ring tu merangkak? Macam tulah posisi dia duduk atas almari aku. Dia duk tenung je aku. Masa ni anak aku dah tidur. Aku nak bangun badan rasa berat. Nak capai hp kemain jauh lagi hp masa tu, dalam hati tak tau dah ayat apa aku baca. Semua jadi tunggang langgang. Duk tengok dia tenung je. Aku pun capai selimut selubung 1 badan. The best part, dia boleh main cuit sana, cuit sini bila aku dah selubung tu. Tak cukup tu, aku dengar dia cakar dinding. Aku ni memang spesis penakut. Ketuk-ketuk tingkap bilik aku. Tingkap bilik aku ni mengadap jalan raya. Tak ada balkoni pun! Yang eloknya aku ni duk tingkat nun berbelas di atas. Dalam takut tu aku baca je apa yang aku boleh baca sampailah terlelap. Esoknya aku mandi siap-siapkan anak aku, berdesup aku pergi rumah ayah aku. Nak mengadulah. Nak buat apa lagi.

Bila aku cerita apa yang jadi ayah aku pun buka cerita.

“Malam yang kami buat baca doa kat rumah kau tu, ayah pasang 2 lilin. 1 tu dah lama pasang. 1 lagi ayah pasang lewat. Tapi lilin yang ayah pasang lewat ni dah nak habis sedangkan yang dah lama pasang tu separuh pun tak sampai lagi.”

Aku dah terdiam seketika dengar cerita ayah. Lama baru aku tanya kenapa.

“Masa baca doa tu, ada benda duduk dekat lilin tu. Dia tak bagi buat semua tu. Dia tak suka. Dia nak rumah tu biar masuk macam tu je. Tanpa sebarang bacaan doa atau ayat suci.”

Aku dah meremang. Masa dorang buat doa selamat tu, just sedara mara je. Tak sampai 10 orang pun. Masa tu rumah aku belum ada letrik lagi. Orang TNB tak pasang lagi. Plus PPR aku duduk tu baru je dalam proses permindahan. Then aku teringat 1 benda. Rumah aku pasang grill kat tingkap tandas dan tingkap bilik depan. Sebabkan tak ada ampai baju. Aku ikat tali dari grill tingkap tandas ke tingkap bilik. So ada tali ampaian melintang pintu masuk rumah aku. Aku ceritalah kat ayah aku yang sebelum bercerai dulu, bekas laki aku pernah marah aku sebab buat ampaian macam tu. Dia cakap, “habis ilmu jatuh”. Yang ni memang aku tak faham. Tapi aku tengok ayah aku dah sengih. Aku rasa nak menangis masa tu. Yela bayangkanlah aku ni duduk berdua je dengan anak aku. Anak aku tu pula bukannya tau apa.

Tak lama lepas peristiwa tu, aku sakit. Sakit yang doktor sendiri tak dapat detect. Bekas laki aku memang tak henti-henti masej aku ajak jumpa. Aku buat tak layan je. Sebab hati aku sakit. Tapi entah macam mana dia ajak jumpa 1 hari ni, aku boleh setuju. Jumpa dekat kedai makan berhampiran tempat kerja aku. Dia ajak aku kahwin balik dengan dia lepas perempuan yang dia kahwin selepas aku tu tinggalkan dia sebab curang dengan askar. Padan muka kau! Rasakan macam mana sakitnya dipermainkan. Aku tolak mentah-mentah. Balik kerja aku cerita kat mak ayah aku, dorang mengamuk sebab aku pergi jumpa. Masa ni aku tengah hangat berkasih dengan polis bantuan 1 tempat kerja dengan aku. Masa tu dia dalam proses nak meminang aku. Tapi tak lama lepas tu, lebih kurang sebulan dari hari aku jumpa bekas suami aku tu, dia minta hubungan kami diputuskan. So aku pun redha. Mungkin sebab status aku sebagai janda anak 1.

Lebih kurang setahun lebih lepas peristiwa tu, perut aku membusung. Sini puncak segala gangguan terhadap aku. Dahlah membusung, orang kata aku pregnant takde laki. Bukan orang lain yang bercakap tu. Mak cik aku sendiri. Aku pasrah. 1 hari Allah akan bentangkan kebenaran. Tu je yang mampu aku pujuk hati aku masa tu. Aku tak boleh tidur malam. Anak semakin jauh dengan aku. Terpaksa biar duduk dengan ayah aku sebab emosi aku terganggu. Aku bukan gila! Kau bayangkan malam-malam dia muncul kat balkoni dapur. Tenung aku yang sibuk nak buat susu anak. Tenung aku yang nak ke bilik air. Duduk depan pintu rumah, bila aku pandang slow je mengundur dan menghilang disebalik dinding.

Baru nak lelapkan mata dengar bunyi perabut kena seret makin lama makin kuat. Dinding luar dekat tingkap bilik aku tu dia main cakar-cakar. Siap mengilai. Bila aku pandang arah tingkap berdesup dia terbang. Bila keadaan semakin teruk, pak cik aku tolong pagar rumah. Tapi tak lama tembus juga benda tu masuk. Makin dipagar makin ganas. Ayah aku tak betah tengok keadaan aku. Terus ajak Abang lang, anak kakak ayah bawa aku berubat kat Rawang. Aku tak ingat nama tempat tu. Mulanya aku tak nak ikut. Tapi abang lang pancing kata nak pergi makan roti canai. Kat sana sedap. Aku memang suka makan roti canai masa tu. So aku pun ikut. Anak aku, mama abang lang & isteri dia tolong tengok-tengokkan. Memang dorang tak bagi bawa. Aku pun tak syak apa sebab elok je anak aku main dengan sepupu sepapat dia.

Masa dalam kereta aku dah jadi cacing kepanasan. Aircond yang sejuk aku cakap panas. Aku marah ayah aku. Aku cakap panas. Ayah diam. Tapi aku yakin masa ni abang lang ada baca ayat sebab tu aku kepanasan. Sampai je kedai roti canai tu, aku order buat selamba. Aku dah tak kepanasan lagi. Tengah aku makan datanglah sorang lelaki ni lebih kurang sebaya ayah aku. Dia tenung je aku tapi aku buat bodoh je. Cuma telinga aku dapat menangkap butiran ayat yang diucapkan pada abang lang.

“Kuat ni. Bukan calang-calang sebab tu boeh tenung aku macam tu”.

Aku buat tak tahu sebab aku tak rasa ayat tu ditujukan pada aku. Lepas makan, abang lang bawa kami ke rumah pak cik tu. Aku berkeras tak nak masuk rumah tu. Ayah pujuk dan aku ikutkan juga setelah berkali ayah pujuk. Sebaik aku duduk bersimpuh, kaki aku sejuk. Aku mengadu kat ayah. Ayah pegang kaki aku. Sungguh sejuk macam air batu. Aku makin tak keruan. Pak cik tu pujuk aku minum segelas air lepas diorang berbual. Aku tak dapat tangkap butiran perbualan dorang tapi sebaik habis segelas air kosong aku minum, aku terus nak muntah. Apa yang keluar aku tak tahu sebab aku ditegah buka lampu bilik air.

Seingat aku, aku menangis tanya siapa buat aku macam ni. Semua tak nak bagitahu. Malam tu aku buat solat hajat. Aku mohon Allah tunjukkan siapa. Tak lama pun, aku dapat dari mimpi. Semuanya perbuatan bekas suami aku. Bahkan aku juga dapat petunjuk yang dia menggunakan ilmu orang asli. 2 hari aku termenung. Akhirnya aku tekad tanya ayah dan akhirnya ayah mengiyakan mimpi aku.
2-3 bulan lepas tu aku rasa tenang sikit walau perut aku makin membusung. Lepas reunion family belah ayah aku sebelum puasa, aku jadi rapat dengan sorang abang sepupu aku. Anak arwah mak long aku. Abang zil.

Dia ni dah lama menghilangkan diri, dah lama jauh dari sedara mara. So bila reunion tu, dia nekad tak nak terputus hubungan lagi dengan sedara mara. Masa ni aku masih membusung dan emosi aku kembali tak stabil sebab gangguan yang aku rasakan dah hilang mula kembali lagi. Hari tu hari sabtu, lebih kurang 3 minggu selepas raya. Abang zil ajak aku melawat pak cik aku di Port Dickson. Disebabkan aku tahu jalan, jadi dia ajak aku temankan dia. Aku bawa anak aku sekali. Malam tu selepas ziarah pak cik aku, kitorang tak terus balik. Abang zil bawa aku dan anak aku jalan-jalan kat teluk kemang.

Masa ni aku rebah. Aku tak ingat apa yang jadi. Tapi menurut abang zil, aku pengsan tak sedarkan diri. Pagi tu bila aku sedar, kami dalam perjalanan balik ke kampung ayah. Sampai 1 simpang nak masuk dalam kawasan kampung, aku dah nak buka pintu kereta tapi tindakan abang zil buat aku terselamat dari terjun kereta. Aku menangis merayu ajak dia balik KL. Dia pujuk aku cakap nak jumpa mak cik kitorang. Tapi aku tahu dia tipu bila dia masuk ke simpang lain. Sampai depan rumah tu dia parking, aku tak keluar. Anak aku ikut dia keluar. Sebelah kiri aku ladang getah. Sebelah kanan aku rumah kawan abang zil.

Cik Lan namanya. Dia ni bekas anak murid arwah atok aku. Dia ubatkan aku dari jauh. Seinci pun tak dekat dengan aku. Tapi tahap kepanasan aku tu dan serupa Kena panggang hidup-hidup aku rasa. Seksanya. Selesai je, cik lan bekalkan air dengan limau. Untuk mandi dan untuk minum. Garam dan lada hitam untuk pagar rumah. Kami balik KL dan malam tu juga abang zil pagarkan rumah aku. 3 hari aku ditegah tidur kat rumah. Aku balik ambil baju je. Sepanjang 3 hari tu aku tidur rumah ayah. Dan ayah selalu tak tidur perhatikan aku. Tidur aku sering terganggu. Aku sering meracau. Sedangkan aku rasa lena sangat tidur aku. Tapi ayah pula kata sebaliknya.

Selepas 3 hari aku balik ke rumah. Aku duduk je dalam bilik, ada 1 bau daging busuk dan aku tak tahu dari mana datangnya. Setapak kaki aku melangkah keluar dari pintu bilik, bau busuk tu hilang.
Puas aku geledah 1 bilik dan aku terjumpa 1 daging busuk. Aku tak tahu dari mana datangnya. Yang aku ni bodoh alang pergi buang macam tu je. Daging tu bulat macam daging burger. Walau dah busuk tetap tak berulat. Aku dah buang baru aku cerita kat ayah dan abang zil. Masa nilah abang zil kata patut bakar. Aku cakaplah aku mana tahu. Lepas pada tu aman, perut aku beransur pulih. Dan masa nilah abg zil ajak aku kahwin dan tak lama lepas tu kami bernikah.

Lepas tu aman. Tak ada dah gangguan dan aku tau dari siapa punca gangguan tu. Dalam aku fikir semuanya dah berakhir rupanya tak. Saban tahun ada je gangguan yang aku terima. Aman seketika lepas tu ada balik gangguan. Adik aku diganggu. Pocong duduk di tepi pintu bilik. Bila tidur je selimut dia di tarik. Kalau kawan-kawan dia datang rumah, makin seronoklah benda tu kacau. Sampai adik aku demamlah. Dan sehingga ke hari ni, aku masih diganggu. Bahkan anak aku turut nampak. Sampai takut nak ke bilik air dah anak aku tu.

Hasil dari perkahwinan ke 2 aku, aku dikurniakan 3 orang anak. Dah kesemua anak-anak aku boleh nampak sehingga hari ni. Kalau anak aku yang no 3 tu nampak benda-benda macam ni dia akan bersilat. Aku tak tahu kenapa tapi lepas pada tu memang tak de dah benda tu. Pernah 1 hari tu anak aku tumbuk dinding tingkap bilik aku. Masa tu aku dapat rasa ada benda bertenggek kat tingkap. Buat pengetahuan korang anak aku ni baru 3 tahun. So kalau bawa dia keluar memana dan nampak dia bersilat tu, memang kitorang akan ambil langkah berjaga-jaga.

Anak aku tak pernah menuntut silat dari sesiapa. Apatah lagi usia dia baru 3 tahun. Dan yang terbaru, aku sakit lagi. Aku pasang ruqyah. Aku merengek kepanasan. Aku dalam bilik masa tu. Aku cakap kat suami aku yang aku nak keluar sebab panas sangat. Aku tak tahan. Aku nak tutup ruqyah tu tapi dia tak bagi. Jadi aku nak keluar pun dia tak bagi. Lebih kurang 10 minit lepas aku cakap nak keluar, suami aku keluar pergi dapur. Buat susu anak. Dia masuk je bilik tanya aku panas lagi tak. Aku cakap dah kurang. Dia ajak aku mandi tapi aku kata sejuk. Aku berkeras tak nak mandi.

“Dia dah balik dah. Sebab tu dah tak panas lagi.” Aku buat tak tahu je apa yang suami aku cakap. Yang aku tahu aku cakap aku nak tidur.

Esoknya masa suami aku kat tempat kerja, dia hantar whatsapp bagitahu kenapa dia cakap benda tu dah balik. Rupanya ada yang menunggu aku keluar dari bilik. Tingkap ruang tamu aku tak tutup masa tu. Suami aku nampak langsuir bertenggek kat tingkap tu. Elok je suami aku pandang dia, dia terbang. Suami aku cakap tak tahulah apa akan jadi kalau aku yang keluar masa tu. Suami aku dalam proses nak bawa aku balik berubat lagi sekali tapi macam yang pernah jadi sebelum-sebelum ni, semua gagal. Kandungan aku juga pernah hilang ketika usia 10 minggu. Kalau korang nak tau, gangguan ni terjadi akibat perbuatan syirik orang. Bukan hanya dari bekas suami aku yang aku terima kini tapi juga dari orang lain yang aku sendiri tak tahu apa yang dia tak puas hati dengan aku. Aku mohon maaf sekali lagi kalau cerita aku ni tak menepati tahap seram yang korang harapkan. Aku ni tak pandai menulis sangat. Dan aku harap kali ni korang faham jalan cerita aku.

Kredit : fiksyenshasha

CARA MUDAH HILANGKAN BATUK DAN HINGUS BAYI, GUNAKAN PETUA TRADISIONAL NI

Ibu bapa yang ada anak kecil pasti susah hati kalau baby terkena selesema dan batuk. Anak jadi tak lalu makan, tak lena tidur dan tentunya meragam kerana tak selesa.

Bila jadi begini dah tentu mak dan ayah juga kena tempiasnya berjaga untuk anak. Nak beri makan ubat pun satu hal, selalunya bayi akan menolak.

Kalau ada yang berdepan dengan situasi macam ni, boleh cuba petua rawat bayi yang batuk dan selesema menggunakan daun sirih. Sebelum ini pernah juga membaca perkongsian tentang petua tapi rasa musykil. Terfikir betul ke hanya guna daun sirih boleh rawat selesema dan batuk.

Tapi selepas membaca perkongsian kali ini oleh NurFarahin Hamdi, rasanya petua ini boleh jadi mujarab. Dikongsi oleh 12 ribu netizen kebanyakannya kaum ibu ramai yang mengakui keberkesanannya.

INFO

Perubatan tradisional banyak menggunakan daun sirih untuk meredakan kesakitan. Daun sirih mengandungi eugenol yang bersifat antifungal.

Ia berfungsi untuk menghalang perkembangan yis dari Candida albicans. Daun sirih juga mengandungi antiseptik yang berperanan membunuh bakteria. Sifat antiseptiknya lima kali lebih efektif.

Selain untuk selesema bayi, dauh sirih juga boleh digunakan untuk meredakan bayi kembung. Caranya pun lebih kurang sama.

Gunakan daun sirih yang dilayur di atas tudung periuk dan di sapu sedikit dengan minyak kelapa .Agak-agak suam, demah atau tuam pada sekitar perut, pusat, ari-ari dan di sekitar kemaluan bayi terutama bayi lelaki yang selalu diserang angin pasang.

Sumber: NurFarahin Hamdi Anselmus

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

“Yang kahwin muda ni bullsh*t.. Acah dah sedia padahal nak ‘main’ je! Guna duit mak bapak…”

Apabila bercakap mengenai perkahwinan pasti terbayang semuanya indah, namun sedarkah anda dalam kehidupan berumah tangga ada kalanya turun naik juga lebih-lebih lagi bagi golongan muda.

Persoalannya, adakah sesuai berkahwin dalam usia muda? Adakah mereka sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami atau isteri?

Seorang pengguna Twitter baru-baru ini telah memuat naik status berkongsi luahan hatinya mengenai pasangan yang mendirikan rumah tangga di usia yang muda.

Menurut Pieynaa, ramai golongan muda pada masa kini kelihatan sudah bersedia untuk berkahwin, namun hakikatnya masih ramai yang belum mampu menggalas tanggungjawab masing-masing sehingga berlakunya penceraian.
Kahwin muda ‘bullshit’?

Tolong mak ayah dulu, baru kahwin

Tambah Pieyna, golongan perempuan terutamanya perlu menamatkan pengajian terlebih dahulu sebelum memikirkan soal jodoh. Ini kerana dengan pendidikan, sekurang-kurangnya dapat menjamin masa depan sekiranya si suami membuat ‘perangai’ atau sebagainya.

Jangan harap dekat lelaki je!

Antara contoh…

Pieyna juga berkata, kaum perempuan juga perlu melatih diri untuk berdikari bagi kegunaan di masa hadapan terutama apabila memiliki cahaya mata sendiri dan bukan berkahwin sekadar untuk melepaskan hawa nafsu masing-masing.
Jangan nak kahwin, tapi…

Walau bagaimanapun, tidak semua individu yang ingin berkahwin kerana berdasarkan nafsu semata-mata. Ada juga golongan muda yang ingin mengelakkan maksiat dengan cara berkahwin lebih awal.

Namun apa yang penting, mereka perlu bersedia bagi memikul tanggungjawab dan mampu menguruskan hal rumah tangga dengan sebaiknya.

Sumber : Pieyna via Ohmymedia

Ketika Nampak Syed Mokhtar Makan Di Luar. Bila Tanya Kenapa, Ini Jawapannya Yang MENGEJUTKAN

Waktu tu masih zaman Tun Mahathir. Ada perasmian muzium Islam. Aku makan sebelah meja VVIP dan keluar jap untuk berasap dan terkejut bila nampak Tan Sri Syed Mokhtar makan kat khemah panas-panas dengan orang ramai. Bila tanya kenapa, jawapan beliau sangat mengejutkan. Allahu. Jom baca dan kongsikan.

TERKEJUT NAMPAK SYED MOKHTAR MAKAN LUAR
Share skit.. msa perasmian musium islam oleh pm msa tu tun mahathir..

Table vvip n press bersebelahan..

Aku kuar nk berasap.. n kt luar tpt mkn jemputan bkn vip..

Beliau leh mkn kt luar sama jemputan biasa..

Aku yg kebetulan dekat ngan beliau .. slmba tnya.. knapa tan sri xmkn kt dlm.. beliau balas..
JAWAPAN SYED MOKHTAR
“Sya org biasa2 je.. diorg org besar..”

Sedangkan info aku dpt.. yayasan beliau lah yg memberi dana buat muzium islam tersebut..

How humble this human being kan… KONGSIKAN.

Sumber: Khalifah Mail Online

Lama Siasat. Akhirnya Wartawan Temui Result SPM Syed Mokhtar Yang MENGEJUTKAN Ramai

Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary merupakan salah seorang Melayu terkaya di Malaysia. Dia seorang yang misteri dan jarang sekali keluar dalam media. Beberapa tahun dahulu, seorang wartawan, Tuan Ku Seman berjaya temuramah beliau dan terkejut bila tau kisah SPM nya.. Allahu. Jom baca dan kongsikan.

DAPAT TEMURAMAH PUKUL 11 MALAM

Pada tahun 2007 saya mewakili Mingguan Malaysia membuat wawancara eksklusif dengan Tan Sri Syed Mokhtar Al Bukhary selama dua jam setengah bermula pukul 11 malam di Muzium Kesenian Islam. Saya membuat wawancara itu bersama wartawan saya, Amran Ahmad .

Sebelum itu Syed Mokhtar juga memberi peluang kepada dua Wartawan Eksekutif Mingguan Malaysia, Noor Azam Shairi ( kini Pengarang di Malaysian Insight) dan Siti Mariam Mat Zain mewawancara beliau. Setahu saya Syed Mokhtar menolak untuk diwawancara oleh media lain dan tidak pernah memberikan kenyataan kepada wartawan.

Saya tidak tahu apakah yang membuatkan beliau terbuka hati untuk memberikan keizinan kepada Mingguan Malaysia mewawancaranya sebanyak dua kali. Tetapi yang pasti Syed Mokhtar lebih senang berkerja daripada bercakap dan mencari publisiti di media.

SIFAT SANGAT RENDAH DIRI
Beliau seorang yang sangat ringkas, mesra dan paling ketara ialah sikap merendah diri yang tinggi. Syed Mokhtar tidak nampak di mana perlunya seorang manusia yang diberikan rezeki oleh Allah boleh membanggakan diri. Ini kerana pada pegangan Syed Mokhtar, beliau hanya menyalurkan kekayaan yang Allah anugerahkan kepada golongan yang memerlukan.

Sehari sebelum wawancara pegawai beliau memberitahu, Syed Mokhtar tidak boleh memberikan masa dan tempat, tetapi bila-bila masa beliau ada masa senggang. Dua jam sebelum wawancara saya diminta datang ke Muzium Kesenian Islam pukul 11 malam.

PENAMPILAN YANG SANGAT SEMPOI
Malam itu Syed Mokhtar hanya baju T berkolar berwarna putih, seluar kelabu dan memakai sandal. Apabila saya memperkenalkan Ketua Jurugambar ketika itu, Syed Agil Syed Jaafar kepadanya, beliau berseloroh, ” Awat tak habaq ada nak ambik gambaq. Kalau tidak boleh pakai cantik sikit.”

Saya berkata, “Tak apa. Gambaq bilionaire pakai cantik dah biasa. Gambar pakai baju T dengan selipa ni yang unik.” Ketika itu beliau berusia 56 tahun dan wajah kearaban sangat ketara. Loghat Kedah sangat pekat dan kebetulan malam itu semuanya orang utara, termasuk Pengerusi Pelabuhan Tanjung Pelepas Datuk Sidik Osman yang turut berada di situ. Pelabuhan Tanjung Pelepas adalah milik Syed Mokhtar.

KEKAYAAN HANYA DIKETAHUI RAMAI MELALUI LAPORAN FORBES
Syed Mokhtar tidak pernah memperagakan kekayaannya seperti sesetengah “orang kaya Melayu” yang lain hingga kemewahan di bilik tidur pun semua didedahkan kepada media. Kereta dan rumah jangan cakaplah, macam sudah menjadi prasyarat “orang kaya Melayu” dedahkan kekayaan mereka.

Kekayaan Syed Mokhtar diketahui umum apabila didedahkan oleh majalah antarabangsa, Forbes. Tetapi umum dapat menjangka kekayaan beliau apabila mempunyai banyak syarikat dan meneroka pelbagai bidang perniagaan.

TAKDE KEPUTUSAN SPM SEBAB TAK MAMPU AMBIL PERIKSA
Anak seorang penjual daging di Alor Setar ini sebenarnya tidak sempat mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kerana keluarga tidak berkemampuan.Beliau membantu ayahnya sebelum menceburi perniagaan beras.

Kata Syed Mokhtar, lori pertama yang dibelinya untuk berniaga beras masih menjadi miliknya. Itu satu kenangan berharga sebelum menjadi orang Melayu terkaya di negara ini. Bagaimanapun beliau tidak gemar bercakap tentang kekayaan yang dimiliki tetapi banyak memperkatakan bagaimana kekayaan itu dimanfaatkan oleh golongan yang kurang kemampuan.

KAYA DENGAN BANTU MISKIN
Kesimpulan daripada wawancara panjang itu ialah Syed Mokhtar mengamalkan konsep kekayaan adalah satu proses untuk membantu golongan yang memerlukan.

Beliau berpendapat, kekayaan yang diperoleh dengan izin Allah mahu dikongsikan dengan pihak yang memerlukan. Misalnya beliau menubuhkan Yayasan Al Bukhary yang mengeluarkan biasiswa dan menaja beribu pelajar miskin melanjutkan pelajaran di universiti tempatan dan luar negara.

Tidak cukup itu yayasan ini juga membiayai orang miskin mengerjakan haji pada setiap tahun. Syed Mokhtar berpendapat zakat yang dikeluarkan setiap tahun tidak memadai berbanding rezeki yang Allah berikan kepadanya. Oleh kerana itu beliau menubuhkan Yayasan Al Bukhary untuk membantu golongan yang miskin.

Misalnya pada suatu hari jawatankuasa surau Jalan Hang Tuah Kuala Lumpur menghantar surat memohon bantuan untuk membaikpulih surau berkenaan. Apabila Syed Mokhtar mendapat tahu permohonan itu, beliau bertanya kenapa tidak didirikan masjid? Kemudian Syed Mokhtar sedekahkan sebuah masjid di Jalan Hang Tuah dan berdirilah Masjid Al Bukhary menggantikan sebuah surau usang dan uzur sebelum ini.

KATA LAGENDA SYED MOKHTAR
Kata-kata Syed Mokhtar yang masih saya ingat, “Apalah sangat hendak dibanggakan dengan kekayaan. Rumah besar macam singahsana pun pada satu-satu masa kita tidur satu bilik sahaja. Kereta banyak nak buat apa, satu masa kita pandu satu kereta dan makan hanya sampai kenyang sahaja.” Sebab itu orang tidak tahu apa jenis kereta, rumah dan cara hidup Syed Mokhtar seperti sesetengah orang kaya lain.

Saya sangat setuju dengan Syed Mokhtar bahawa kekayaan bukan untuk diperagakan atau disalurkan kepada kegiatan yang tidak ada kaitan membantu golongan miskin. Kaya lawannya miskin, maka apabila dianugerahkan kekayaan, itu adalah hak golongan yang miskin.

Saya berbangga ada orang Melayu kaya yang mempunyai pemikiran dan keinsafan seperti Syed Mokhtar. Sebaliknya saya bukan sahaja tidak berbangga malah rasa diperbodohkan apabila ada orang kaya yang memperagakan kekayaan yang semuanya untuk dirinya. KONGSIKAN.

Gadis Ini Tolak Ajakkan Teman Lelaki Untuk Check In Buat ‘Projek’. Tindakan Teman Lelaki Selepas Itu Sangat2 MENGEJUTKAN

Seorang remaja perempuan dari Terengganu baru 3 bulan datang ke Putrajaya sedang mabuk asmara bercinta dengan seorang jejaka dari ibu kota. Boyfriend barunya yang mempunyai niat tak baik telah ajak untuk check in hotel untuk buat “projek”. Namun gadis ini telah menolak permintaan tersebut. Apa tindakan lepas tu oleh Boyfriendnya itu sangat2 MENGEJUTKAN !!!

Pagi tadi masa on the way balik ke rumah sewa. Ternampak seorang perempuan berjalan seorang diri di tepi highway. Saya ambil keputusan untuk patah balik dan dapatkan dia selepas 30 minit kemudian. Mula-mula aku ternampak perempuan itu, aku rasa was-was nak tolong Takut sindiket jenayah ke apa. Aku masuk ke exit terdekat dan buat keputusan.
Tengah aku berfikir, tiba-tiba ada kereta polis lalu. Aku ride further dan nampak ada tiga kereta kemalangan. Aku terlupa tentang perempuan itu sekejap. Selepas tiba di tempat kemalangan itu, aku tanya orang ramai di situ. Ada dua buah kereta kejar sebuah kereta penyamun dan terlanggar kereta penyamun itu. Mereka kata penyamun itu ada pedang samurai dan seorang daripada pemandu yang mengejar mereka dilibas sebelum melarikan diri masuk ke belukar tepi jalan.
Bila mereka kata penyamun-penyamun itu masuk belukar tepi jalan, aku terus teringat pada perempuan itu tadi. Belukar itu dekat saja dengan highway. Lebih kurang 30 minit aku berada di lokasi kemalangan itu, aku kemudian menyusur tepi jalan dan masuk semula ke highway untuk mencari perempuan itu semula. Aku terkejut bila tengok dia masih ada di tepi jalan itu.
Mula-mula cuak juga nak tegur sebab sebelum ini pernah terkena. Aku beranikan diri dan tanya dia kenapa duduk di tepi highway. Dia kata dia tunggu kawan dia datang ambil. Aku pun pelik, macam mana kawan dia boleh tinggalkan dia di situ? Aku tak banyak tanya sebab dia macam keberatan nak cerita. Aku cerita pada dia tentang kes penyamun masuk belukar berdekatan itu. Aku suruh dia berhati-hati. Masa ini muka dia berubah jadi takut dan mula call kawan dia itu. Aku cakap dengan dia, aku boleh menemani dia di situ sementara menunggu rakannya datang.
Beberapa minit kemudian, kawan dia call dan beritahu dia sesat dalam perjalanan nak ke situ. Silap highway. Bongok betul. Aku cakap dengan mamat itu on the phone, nak guide dia. Mamat itu tak biasa jalan di kawasan Cyberjaya dan aku jelaskan macam mana pun memang dia lost. Jadi aku cakap, jumpa di restoran McDonald’s Putrajaya berhampiran Jambatan Wawasan.
Aku cakap dengan perempuan itu yang aku boleh bawa dia ke sana kalau dia okay. Dia okay cuma dia pakai kain ketat gila dan memang susah nak naik motosikal. Dia tak adalah seksi sangat, pakai tudung, cuma kain dia ketat. Akhirnya dia naik motosikal aku, duduk mengiring ala-ala awek naik vespa zaman 70-an. Aku bawa perlahan saja sebab takut dia tergolek. Sia-sia saja kang terbarai atas jalan. Agak jauh sebenarnya tempat aku jumpa dia dengan restoran McDonald’s itu.
Bila dah sampai, kawan dia masih belum kelihatan lagi. Aku berborak sebentar dengan dia. Bengang betul aku rasa selepas dengar punca dia berada di tepi highway itu. Dia keluar dengan boyfriend dan lelaki itu ajak dia check in di hotel tetapi dia tak nak. Mereka bergaduh dalam kereta dan lelaki itu tinggalkan dia di tepi highway. Aku rasa macam bangang gila boyfriend dia. Tak ada perikemanusiaan langsung. Bodoh gila nak mati. Malu betul aku lelaki seperti itu wujud. Sumpah aku rasa kasihan pada perempuan itu. Mujur dia tak kena apa-apa semasa berada di tepi highway. Kalau kena culik ke, apa ke, lagi parah.
Tidak lama selepas itu, kawan dia pun sampai. Perempuan juga (sebab itu sesat LOL), katanya dia kakak saudara perempuan itu dan bekerja dengannya di sebuah taska di Putrajaya. Dia kata budak itu memang selalu keluar dengan boyfriend dia. Sudah ditegur banyak kali tetapi degil. Perempuan ini baru 2 ke 3 bulan sampai ke Putrajaya, dari Terengganu. Culture shock dan kurang perhatian punya kes katanya. Itu yang ada boyfriend, meliar sikit terus. Umur dia baru 20 tahun, memang mudah terpengaruh. Tetapi alhamdulillah dia tidak terjebak untuk check in. Maknanya dia masih ada kekuatan nak jaga diri dia.
Kakak saudara dia beria-ria berterima kasih sebab dia lost gila nak ke tempat budak itu tadi. Nasib baik dia tahu lokasi restoran McDonald’s Putrajaya. Dasar tahu makan saja. By the way yang bercakap dengan aku masa on the phone di highway tadi adalah adik lelaki kakak saudara itu tadi. Dia yang drive (pun tak tahu jalan). Maaf atas kekeliruan. Masa jumpa di restoran McDonald’s, kakak saudara dia saja yang keluar dari kereta berjumpa dengan aku dan budak itu.
Moral of the story:
Learn how to say no. You have the rights
Lelaki jangan jadi bangang abadi bila kena reject
Beware who you trust
Familiarize dengan jalan-jalan di sekitar tempat tinggal. Mudah identify location incase of emergency (case in point)
Jangan jadi bangang abadi
Aku cerita ini semua agar dijadikan sebagai pengajaran kepada semua. Yang lelaki, bersikap gentlemanlah walaupun kena reject. Yang perempuan, berhati-hati dengan siapa anda keluar. Kadang-kadang orang yang kita percayalah yang mengkhianati kepercayaan itu dan kita boleh jadi rasa susah nak percaya sesiapa pun lagi.
Nasihat terakhir, what you give you get back. Atas jalan ini banyak kes dah aku jumpa. Orang tolong kita, kita tolong orang balik. Jangan berkira. Aku pun banyak kali orang lain tolong aku time sangkut tepi jalan. Tolerate and be a human being. Tak baik tak apa, jangan bodoh tak ada humanity.
FAQ
I didn’t get her number and her name too. Not very important for me
Belukar itu dekat dengan TM Centre Cyberjaya
Aku bawa Honda EX5

16 CIRI-CIRI WANITA BERNAFSU TINGGI!!!! YANG LAST TU MEMANG KENA!!

Ada 16 ciri-ciri wanita nafsu seks tinggi dan sekaligus penjelasan wanita yang memiliki nafsu seks tinggi pada saat melakukan seks dengan pria yang sesuai dengan kenyataan bahwa ada 12X lebih tinggi nafsu seks wanita dibandingkan dengan pria. Perlu saya jelaskan disini bahwa wanita diciptakan oleh sang Maha Pencipta untuk menjadi pasangan hidup bagi pria dalam hal berbagi rasa, dan sang pencipta menciptakan wanita(kaum hawa) sangat sempurna dan luar biasa sehingga setiap pria(kaum adam) sangat bernafsu, tergoda dan sangat ingin menikmati tubuh wanita tersebut. Kita mengetahui bahwa tubuh wanita merupakan karya seni yang paling indah dan spesial bagi setiap pria baik dalam kondisi berpakaian maupun telanjang.

Untuk mempersingkat waktu sang pembaca yang ingin mengetahuinya, dibawah ini saya akan uraikan satu per satu sesuai dengan judul ada 16 ciri-ciri wanita nafsu seks tinggi, antara lain:

1. Bulu Halus Di Tubuh Dan Tangan

Apabila pada wanita tersebut memiliki bulu-bulu halus yang tumbuh terlebih jika dilihat pada tangan, maka bisa dipastikan wanita tersebut memiliki ciri-ciri wanita nafsu seks tinggi dan terlebih jika melakukan hubungan seks atau bercinta dengan pria maka wanita tersebut sangat menggairahkan

2. Tangan
Wanita yang memiliki tangan dingin bisa dikategorikan bahwa wanita tersebut memiliki ciri-ciri wanita nafsu seks tinggi, itu karena tubuh wanita lebih dingin 3 derajat dibanding pria, dan akan lebih dingin jika dia stres atau lagi nafsunya naik. sesuai dengan penelitian bahwa tubuh wanita diprogram untuk menjaga kehangatannya melalui kakinya. Jadi, untuk menghangatkan tangannya, jangan memijatnya, selimuti tangan Anda di sekitar pinggangnya. Ini akan menghangatkan wanita dan memungkinkan
darah mengalir ke tangannya sehingga menjadikan obat kelegaan bagi nafsu birahinya yang tinggi.

3. Postur tubuh membungkuk

Wanita yang memiliki memiliki postur tubuh membungkuk, itu menandakan bahwa wanita tersebut memiliki nafsu seks tinggi terlebih jika melakukan seks dengan pria sangat tak tertahankan nafsunya.

4. Punggung melengkung
Saat wanita hendak orgasme ketika bercinta, dia akan mulai melengkungkan punggungnya. Pegang erat-erat sekitar punggungnya pada saat ini dan tetap selaras dengan kelengkungannya. Jangan biarkan menaik dan menjaga irama tetap sama serta naikkan intensitas stimulasi sampai dia mencapai klimaks.

5.Memiliki kumis Tipis

Setiap wanita yang memiliki kumis tipis memiliki nafsu seks tinggi, ini merupakan hal yang tidak bisa dipungkiri bagi sang yang memiliki kumis tipis bahwa wanita tersebut sangat tinggi nafsu seksnya terlebih jika bercinta.

6. Sangat Agresif

Wanita yang memiliki ciri-ciri nafsu seks tinggi, dia sangat agresif pada saat nafsunya memuncak, wanita tersebut tidak akan malu – malu lagi untuk segera meminta atau melakukan hubungan badan lebih dahulu, bahkan terkadang wanita Agresif seperti ini akan selalu berusaha untuk menguasai permainan dan sangat ahli dalam melakukan seksnya.

7. Pada Umumnya Sifatnya Pendiam

Wanita yang memiliki sifat pendiam merupakan salah satu ciri-ciri wanita yang memiliki nafsu seks tinggi, ini biasanya wanita tersebut diam-diam menghanyutkan karena wanita yang memiliki sifat pendiam pada umumnya menyimpan nafsu seks yang sangat tinggi.

8. Lumayan Besar Gunung Kembarnya

Setiap wanita yang memiliki gunung kembar lumayan besar itu menandakan bahwa wanita tersebut memiliki ciri-ciri nafsu seks tinggi, maksud lumayan besar gunung kembar disini adalah Buah dada wanita tersebut sangat kencang dari pada biasanya dan apalgi jika melakukan hubungan seksual dengan pasangan prianya.

9.Dada
Gejolak seks bisa dilihat dari kulit dada yang berwarna merah muda. Ini terjadi selama foreplay.
Ini berasal dari perubahan tekanan darah dan sirkulasi bersama dengan denyut nadi dan pernapasan.
Anggap saja ini sebagai cara untuk memberitahu Anda bahwa jika Anda tetap melakukannya, Anda mungkin beruntung. Tanda lain adalah payudara berkembang 25 persen karena wanita merasa terangsang.

10. Semok
Semok dapat diartikan dengan bentuk pantat yang proporsional, Namun semok yang di maksud bukanlah merupakan pantat yang besar melainkan yang Proporsional yang di ukur dari besar kecilnya tubuh seorang wanita tersebut dalam arti menawan atau menggoda dan tidak berpengaruh karena wanitanya gendut.

11. Memiliki Panjang Rambut Yang Tanggung( Tidak Panjang dan juga tidak pendek)
Salah satu ciri-ciri wanita yang memiliki nafsu seks tinggi adalah wanita yang menyukai rambutnya tidak kepanjangan dan juga tidak terlalu pendek seperti demimor, karena kebiasaan wanita yang memiliki nafsu seks tinggi tidak mau berurusan tentang rambutnya yang panjang atau pendek jika melakukan hubungan seks pada pria saat beraksi di atas ranjang.

12. Kulit Bersih & Terawat
Wanita yang memiliki hawa nafsu yang tinggi biasanya akan terlihat lebih bersih dan terawat,
pasalnya dirinya kerap sekali melakukan perawatan kulit untuk mendapatkan pujian dari pasangannya dan terus mendapatkan perhatian dari pasangannya dan tidak bosan pria tersebut untuk berhubungan intim karena penampilan dan perawatannya.

13. Pupil mata
Jika wanita merasa terangsang (tak hanya secara seksual), pupil matanya akan membesar.Itu karena tubuhnya diprogram untuk bisa melihat lebih banyak yang menarik, jadi otaknya bekerja mengatakan gairah seks seakan-akan menelan air liur untuk menyantapnya.

14. Bulu mata

Salah satu jawaban pasti pada wanita yang memiliki nafsu seks tinggi adalah terletak pada bulu matanya, coba di tatap dengan serius wanita tersebut dengan terarah pada matanya, seandainya melakukan kedipan mata lebih sering dari biasanya wanita normal maka berarti wanita tersebut sering atau sedang mengkonsumsi pil KB, karena sesuai dengan penelitian dimana bagi setiap wanita yang melakukan kedipan mata sebanyak 15X permenit maka wanita tersebut sedang atau telah mengkonsumsi pil KB. Dan pada umumnya bagi setiap wanita yang mengonsumsi pil KB lebih tertarik dengan pria yang bawaannya keras, seperti kuat dan berahang lebar, ini merupakan salah satu ciri mangsa wanita tersebut.

15. Perut
Jika diamati dari pernapasan akan sangat terlihat dari pergerakan perut saat bernapas, Jika perutnya menarik setiap inhalasi, dia mengambil napas pendek dari dadanya maka saya katakan hati-hati atau jaga jarak anda karena keadaan wanita tersebut lagi stress, tetapi jika perut dan dadanya berkembang setiap inhalasi, dia mengambil napas lebih dalam, maka boleh saya katakan saatnya untuk mengambil kesempatan terbaik karena sang wanita tersebut lagi santai dan enak dalam memulainya.

16. Sangat Setia
Wanita yang memiliki nafsu seks yang tinggi akan setia pada pria sebagai pasangan hidupnya, sulit untuk selingkuh, tidak menduakan cintanya, dan selalu mesra walaupun di tempat umum, untuk itu bagi setiap pria yang memiliki pasangan hidupnya ciri-ciri wanita nafsu seks tinggi dan terlebih selalu memuaskan jika bercinta maka anda sudah memperoleh wanita yang sangat setia kepada anda.

Ciri ciri Wanita Nafsu Seks Tinggi pada saat Bercinta

Seperti yang telah saya jelaskan diatas bahwa Seks merupakan kegiatan yang berkaitan dengan manipulasi organ kelamin, khususnya hubungan seksual. Hubungan seksual sendiri termasuk ke dalam kebutuhan manusia yang juga harus di penuhi oleh setiap manusia untuk itu saya akan uraikan kepada pembaca setia ciri-ciri wanita nafsu seks tinggi pada saat bercinta, antara lain:

Sangat Menggairahkan Setiap Saat

Setiap wanita yang memiliki nafsu seks yang tinggi akan rela mempersiapkan dirinya lebih awal untuk menggoda pasangannya. Biasanya, wanita seperti ini akan selalu siap maupun di pagi hari, siang hari, sore hari, dan malam hari. Ia juga sering merayu pasangannya dengan gaya yang sensual dan sangat menggairahkan.

Ekspresi erotis

Ciri-ciri wanita yang memiliki nafsu seks yang tinggi adalah memiliki ekspresi yang erotis saat berhubungan seksual. Ekspresi tersebut semacam berteriak atau menjerit saat pria merangsang tubuh wanita tersebut, atau mengeluarkan suara desahan yang erotis saat berhubungan seksual. Wanita yang memiliki nafsu seks yang tinggi akan memiliki ekspresi yang erotis dan sangat nampak akan nafsu tingginya.

Mampu merangsang gairah seks sendiri

Wanita yang memiliki ciri-ciri nafsu tinggi pada saat bercinta mampu merangsang gairah seks pada dirinya sendiri tanpa bantuan rangsangan oleh seorang pria. Jadi, wanita seperti ini tidak akan menunggu lama-lama untuk di rangsang lelaki, karena ia yang akan merangsang lelaki terlebih dahulu. dan terlebih lagi pada setiap dia berpakaian lebih menyukai pakaian yang minim dan transparan sehingga pria yang melihatnya sangat tergoda.

Berpengalaman untuk merangsang pria

Wanita yang memiliki ciri-ciri nafsu seks tinggi, dia sangat hebat merangsang pria dengan cara memberi ciuman yang menggairahkan di sekitar tubuh, menyentuh bagian pria yang mudah terangsang dan sebagainya, ini sangat berbeda dengan wanita pada umumnya yang tidak memiliki nafsu seks tinggi.

Mengutamakan Seks dalam hidupnya

Wanita yang memiliki nafsu seks yang tinggi akan selalu bersedia melayani pasangannya dan merupakan hal yang paling utama dalam hidupnya, selalu siap dan tidak pernah menolak jika pasangannya minta dilayani olehnya. Baginya, seks adalah hal yang paling utama dan dinomorsatukan dalam hidupnya walaupaun dalam kondisi apapun dia selalu siap sedia melakukan seks dan puas dalam pelayanan seksnya. Dan Bagi pria yang ingin mengetahui ciri-ciri wanita jatuh cinta secara diam-diam klik di sini

Semoga artikel ini menjadi petunjuk dan uraian terbaik bagi setiap pembaca tentang judul ada 16 ciri-ciri wanita nafsu seks tinggi, harapan saya semoga terjawab semua rasa penasaran anda pada wanita pasangan yang ingin dijadikan pasangan hidup atau pasangan dalam bercinta.