Mengapa kurma dibenci syaitan & jin.. Khasiat buah kurma yang ramai tidak tahu..

MENGAPA KURMA DI BENCI JIN DAN SETAN DAN MENGAPA NABI SAW MEMAKANNYA DALAM HITUNGAN GANJIL.

Mengapa kurma dibenci jin dan setan?
Serta mengapa Nabi SAW memerintahkan kita, memakan dalam hitungan ganjil 3, 5, 7, 9 atau 11 dan dimakan pada pagi hari?

Dan yang paling baik makan tujuh biji kurma. Baik dari segi Agama dan ilmiah penjelasan atas pertanyaan ini yaitu ternyata kurma membuahkan daya perlindungan tubuh manusia dan membuat perisai dan pelindung untuk tubuh manusia.

Amir bin Saad dari ayahnya – berkata: Rasulullah, sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
“Lakukanlah ikhtiar perlindungan dari sihir dengan memakan 7 biji kurma.”

Penelitian sudah tunjukkan kalau buah kurma miliki manfaat utama.

1.Kurangi tingkat kolesterol dalam darah dan mencegah kesumbatan disaluran darah.

2.Mencegah cancer usus besar serta mencegah penyakit bawasir dan kurangi bentuk batu kepahitan dan membantu tahap kehamilan serta waktu bersalin, lantaran mengandung serat serta makanan yang baik pencernaan dan gula.

3.Mencegah kerusakan gigi karena mengandung fluorine.

4.Mencegah racun karena mengandung natrium, gallium dan vitamin C.

5.Penyembuhan kekurangan darah merah karena mengandung zat besi, tembaga, vitamin B-2.

6.Obat untuk penyakit lemah tulang karena mengandung kalsium, fosfor, vitamin A.

7.Penyembuhan untuk kehilangan selera makan dan kurangnya fokus karena mengandung gallium.

8.Untuk pengobatan kekurangan umum dan jantung berdebar karena mengandung magnesium, tembaga.

9.Obat cancer sendi dan otak karena mengandung boron.

10.Anti-cancer karena mengandung selenium.

11.Pengobatan disfungsi ereksi karena mengandung boron, vitamin A.

12.Perawatan untuk kulit kering dan penyakit cornea mata kering serta kebutaan malam karena mengandung vitamin A.

13.Obat untuk penyakit saluran pencernaan saraf karena mengandung vitamin B1.

14.Perawatan untuk rambut gugur dan stres mata serta selaput lendir rongga mulut serta inflamasi bibir karena mengandung vitamin B-2.

15.Perawatan inflamasi kulit karena mengandung vitamin niacin.

16.Obat untuk penyakit kudis, melemahkan keseluruhan tubuh dan jantung berdebar, sesak napas dan kecot pembuluh darah serta timbulnya bintik-bintik merah pada kulit serta kekurangan dalam tulang dan gigi, karena mengandung Vitamin C, atau ascorbic acid 2 E

17.Pengobatan keasaman diperut karena mengandung klorin, natrium dan gallium.

18.Pengobatan penyakit gusi dan kekurangan saluran darah capillary, kekurangan kekuatan otot dan tulang karena mengandung vitamin C.

*SEBARLUASKAN KEPADA KERABAT DAN SAHABAT SEMOGA BERMANFAAT*

“Suami saya memang KEDEKUT gila. Bagi nafkah RM200 kadang2 untuk 3 bulan. RM10k duit hantaran, dia minta balik! Semua duit yang saya pinjam, mesti dibayar dengan bunga.. “

Salam admin tolong hide kan profile sy.

Minta tolong pasal SUAMI KEDEKUT. Sy tak rasa mcm HUSBAND WIFE. Nafkah rm200 suami bg tu pon utk laok. Rm200 kdg utk 3 bulan. Kdg mmg lupa. Kalau suami bawa sy naik kereta dia, sy kene bayar minyak. Laok slalu tak cukup, kdg2 dia ajak mkn luar tapi sy bayar.

Dia pakai kereta dia, dia kata law sy jejak kaki dlm keta pas kuar sy kene cuci kereta. Rumah nak kemas 100% dgn brg dapor brg mencuci, ubat gigi sabun smua sy yg beli dan sy yg kemas smua. Bila sy tertido dia kata asal tido. Buat apa je??

Hantaran sy 10 k sy da bayar balik kat dia sbb dia minta ganti (sbb dia nk beli aset) secara paksa!! Kalau sy makan kat luar sy bayar dan makanan dia habis. Makanan sy pulak di ambil sikit. Sy ni kebuluran je dan penah keguguran. Dia tanya nape kau tak bole ad anak sdgkn sy gugur pon dia ckp salah sy.

Kira sy ni bkhidmat utk tuan. Dlm uma sy kene bayar smua pd suami. Sy pakai baju dia. nnty dia minta beli lain baru. Kdg2 dia ngendeng cakap belanja dia iphone. Dia bukan minta ratus2. tapi ribu2 kdg puluh ribu.. mcm nk bli aset hari tu. dia kata nak 15 k dlm masa sebulan. Mna sy nk cekau sdgkan rumah tu tanggungjawab dia sediakan utk isteri. Sy minta tempat perlindungan pondok pon takpe.

Dia bduit banyak tapi dia beli brg2 game, gajet dia suka ikot gajet peredaran zaman. Apa2 baru smua dia beli. Sy tengok je. hipster katanya. Amik air suam pon suruh sy. Suapkan pon suruh sy. Dia tak bole tgok sy rehat / sng sikit. yg penting sy pinjam dia rm5 pon dia minta bayar balik. minta jadi bunga rm10/15.. AZABNYA PERKAHWINAN….. kisah seorang isteri yg menjadi hamba abdi.

Apa pendapat anda?

LIKE & SHARE VIRAL VALET. Semoga bermanfaat

Sumber : KRT

Terkini Gaza Tiba2 DISERANG Israel. Puncanya Buat Ramai Umat Islam GERAM

Ekoran keangkuhan Trump pindah ibu negara Israel ke Baitulmaqdis, negara-negara Islam mula bantah. Tapi terkini Gaza tiba-tiba diserang Israel. Puncanya buat ramai umat Islam geram.. Allahu.

GAZA MULA BERMANDI DARAH

Beberapa jam selepas Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas) menggesa dilancarkan intifada terbaharu menentang rejim Zionis, beberapa bandar di Palestin, termasuk Baitulmaqdis mula bermandikan api dan asap.

Ratusan pemuda Palestin mula bangkit memenuhi jalan raya di sekitar Semenanjung Gaza menentang keputusan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump mengisytiharkan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel dan akan memindahkan kedutaannya ke bandar suci itu.

Selain melakukan tunjuk perasaan, pemuda Palestin turut membakar tayar dan membaling batu ke arah askar rejim Zionis, dan dibalas dengan tembakan, menyebabkan sekurang-kurangnya 17 penunjuk perasaan di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza, cedera.

GERAKAN INTIFADA HAMAS

Terdahulu pemimpin utama Hamas, Ismail Haniyeh menggesa rakyat Palestin melancarkan intifada sebagai menentang keputusan Trump itu.

“Polisi Zionis disokong oleh AS tidak boleh ditentang kecuali dengan menyalakan intifada baharu. Keputusan AS adalah satu pencerobohan, perisytiharan perang terhadap kita, terhadap umat Islam dan penganut Kristian di Palestin,” kata Haniyeh dalam ucapannya di Gaza.

Pasukan keselamatan rejim Israel turut menambah anggotanya di Semenanjung Gaza, termasuk di Baitulmaqdis, sebagai persiapan kemungkinan demonstrasi besar-besaran yang dijangka berlaku selepas solat Jumaat, esok.

Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, juga akan mengadakan sidang tergempar esok, bagi membincangkan situasi di Baitulmaqdis. Sidang itu diminta diadakan oleh Britain dan tujuh daripada 15 anggota Majlis Keselamatan.

Setakat ini, sekurang-kurangnya 17 penunjuk perasaan cedera selepas askar rejim Zionis melepaskan tembakan ke arah penunjuk perasaan di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza.

RIBUAN PENDUDUK PALESTIN TUNJUK PERASAAN

Di Hebron dan Al-Bireh di Tebing Barat, ribuan penunjuk perasaan memenuhi jalan raya sambil melaungkan ‘Baitulmaqdis adalah ibu negara Palestin’. Sesetengah daripada mereka membaling batu ke arah askar Israel.

Seorang penunjuk perasaan cedera terkena tembakan peluru hidup, manakala 14 lagi terkena peluru getah, kata pasukan perubatan.

Di Semenanjung Gaza, penunjuk perasaan berkumpul berhampiran pagar sempadan Israel sambil membaling batu ke arah askar Zionis. Dua daripada mereka cedera parah selepas ditembak menggunakan peluru hidup.

Sementara itu, beberapa jam selepas Trump membuat pengumuman, semua kedutaan Amerika mengeluarkan amaran kepada rakyatnya.

“Pengumuman terbaharu Amerika Syarikat yang mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel dan akan memindahkan kedutaan ke bandar itu akan mencetuskan tunjuk perasaan, yang sesetengahnya kemungkinan bertukar menjadi ganas,” kata amaran itu.

Penunjuk perasaan juga berkumpul di luar kedutaan AS di Jordan dan pejabat konsulat Amerika di Istanbul, bagi membantah keputusan Trump itu.

Laporan turut menyebut Filipina akan mengikut jejak langkah Amerika mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel dan akan memindahkan kedutaannya ke bandar yang turut menempatkan masjid suci ketiga Islam – Masjidil Aqsa.

Sumber : Saya Luv Islam

Like & Share : Viral Valet

RESULT CGPA KO DAHLA SAMPAH!! KO RASA BOLEH HIDUP KE LEPAS GRAD? APA BRO NI CITE MEMANG BUAT ORANG TERPANA !

Posting ini ditujukan kepada bakal graduan yg mengalami sindrom CGPA bawah 2.5 or aku panggil CGPA sampah.

Aku bekas graduan, major dalam mechanical. Aku grade dgn CGPA 2.1 something (lupa). Aku rajin tapi mungkin tuhan tidak mengurniakan aku rezeki dalam akademik.

Bila kamu grade, 1st benda yang susah untuk hadap orang yg CGPA sampah ni adalah kawan2. Bila ada reunion (dulu tiada wassap) seorang demi seorang bercerita mengenai karier mereka yang hebat2 sambil bersembang mengenai gaji, elaun, travel.

Majoriti kawan aku ex uniten adalah dari petronas, shell, mmc, scomi, slumberjer, halliburton & etc. Pendek kata lebih kepada duniawi bila bersembang.

Aku pulak bekerja di ah chai engineering di kajang post as a project engineer tapi hari2 bawa bangla, nepal naik van pergi site. So bila reunion tu aku tidak tahu nak bercakap apa hanya mendengar & tidak merasa apa yg mereka rasa.

Betul2 my life is fuckup. GF aku masa tu disailang oleh kawan aku juga. Lagi aku sakit jiwa.

Aku cuba minta kerja ditempat lain tapi mungkin tidak diterima dIsebabkan CGPA. So yang layak untuk aku syarikat kecil2 yang gajinya tidak besar & kekadang gaji tertangguh sampai 2 bulan.

Bos aku seorang chinese & betul perangai macam setan. Aku dimaki boleh dikatakan hari2. Cibai, stupid whatever memang makanan aku.

Aku pula terpaksa menahan diri, tahan punya tahan sudah 5 tahun aku dengannya. Satu yang aku suka kepada bos aku dia banyak ilmu & selalu mengajar.

Akhirnya aku resign dari kompeni tu. Aku dapat offer dengan satu syarikat yang besar juga not based on my CGPA but because of my experience.

Bila aku bekerja di kompeni yg besar ni, baru aku sedar yg selama ni, 5 tahun aku bekerja ni rupanya multitasking & bila aku bekerja di kompeni international ni rupanya lagi senang. Dari procurement, management, safety, engineering semuanya aku boleh handle.

Bila aku nampak potensi diri aku, aku bekerja di kompeni tersebut tidak lama & selepas itu aku banyak bertukar kerja. Setakat offer dari client tu aku bangkulsampahkan.

So dari O&G aku dapat merasa gaji yang betul lumayan. Tapi ini sebelum krisis minyak dunia.

Walaupun krisis minyak dunia yg begitu meruncing, aku masih lagi ada kerja adalah daripada rezeki Tuhan melalui skill yg aku ada berpunca drpd multitasking work from my 1st job.

Dan bila krisis minyak dunia ini, aku melihat sahabat2 yang bila mereka grade, mereka bermula dengan client (tidak semua) menghadapi kesukaran untuk survive apabila surat VSS diatas meja mereka.

Mungkin disebabkan mereka bermula dengan kesenangan bukannya kepayahan diawal karier mereka.

So krisis or tidak bagi aku sama sahaja. Aku survive dengan skill. Sekarang plan aku ingin bersara muda dalam 5 tahun lagi. Aku harap tidak terkeluar dari plan aku. Stay low & humble

So kepada student yang kecewa dengan result exam. Jangan rasa tertekan. Masa jadi student ni U all main banyak2, jangan terlalu menjadi ulat buku, kena happy selalu, banyak join aktiviti persatuan.

U will be miss your student life when you start your life in carrier world. World of shit & hypocrite.

Lupa aku hendak pesan. Dalam engineering. Apa yang kamu belajar dalam 4/5 tahun ini kemungkinan hanya terpakai dalam 2 muka surat saja punya knowledge.

Dan kamu jangan terkejut jika kamu grade dalam electrical tapi kamu bekerja dalam bidang civil. Kamu grade dalam IT tapi jadi procurement. Yang betul real & sama dengan dunia luar adalah aktiviti kamu dalam persatuan.

Minutes of meeting, cash flow club, management club, pengerusi, bendahari, finance, project management, politics in club, minta peruntukkan dengan cik din HEP untuk program club adalah sama dengan aku hadapi dialam kerjaya.

Jika kamu berjaya memegang jawatan penting dalam club itu adalah rezeki kamu untuk gain knowledge & bukannya bebanan.

Itu saja aku nak pesan kepada student. CGPA is not everything. Play a lot, u will miss it.

From ex student era 2000

Sumber: UNITEN Confession

Kredit tu:gedebakviral.net

INILAH KISAH HIDUP DAJJAL SEBELUM ALLAH BUTAKAN MATA KIRINYA. SILA FAHAMKAN SEBELUM IA MUNCUL !!

Dalam surah Thaahaa ada menyatakan kisah Nabi Musa dan kaumnya yang disesatkan oleh seorang lelaki misteri bernama Samiri semasa Nabi Musa pergi bermunajat kepada Allah swt di Gunung Sinai. Samiri digambarkan dalam al-Quran sebagai lelaki yang bertanggungjawab mengukir patung sapi emas untuk menjadi bahan sembahan kaum Bani Israil. Patung sapi betina yang diukir oleh Samiri memiliki ‘kuasa’ ajaib sehingga mampu mengeluarkan kata-kata dan suara. Akibat tertarik dengan patung tersebut, hampir seluruh kaum bani Israil lupa terhadap pesanan Nabi Musa untuk kekal menyembah Allah yang Esa.

Kesesatan kaum Bani Israil bagaimanapun tidak mampu ditangani oleh adik kandung Nabi Musa iaitu Nabi Harun. Diriwayatkan, sebelum Nabi Musa pergi ke Bukit Sina untuk bermunajat kepada Allah swt, Nabi Harun telah diamanahkan oleh Nabi Musa untuk membimbing kaumnya. Namun kedegilan kaum yang paling banyak diceritakan dalam al-Quran ini tidak mampu dinasihati oleh Nabi Allah Harun. Bahkan, Harun as diherdik dan dicerca oleh kaumnya sendiri. Bergitulah hebatnya tipu helah Samiri yang mampu memperok-perandakan keimanan kaum Bani Israil. Maka, siapakah Samiri ini?

Ayat al-Quran yang menyatakan Samiri
Dalam surah Thaahaa, ada merakamkan dialog dengan nada agak keras daripada Nabi Musa as terhadap lelaki kufur bernama Samiri. Digambarkan, Samiri adalah lelaki yang cukup berani dan pandai berkata-kata sehingga dialog antara mereka berdua tidak menampakkan sebarang kekakuan Samiri. Samiri melontarkan kata-katanya dengan cukup yakin dan obsesi terhadap ilmunya.

95. Berkata Musa: “Apakah yang mendorongmu (berbuat demikian) hai Samiri?”
96. Samiri menjawab: “Aku mengetahui sesuatu yang mereka tidak mengetahuinya, maka aku ambil segenggam dari jejak rasullalu aku melemparkannya, dan demikianlah nafsuku membujukku.”
97. Berkata Musa: “Pergilah kamu, maka sesungguhnya bagimu di dalam kehidupan di dunia ini (hanya dapat) mengatakan: “Janganlah menyentuh (aku)”. Dan sesungguhnya bagimu hukuman (di akhirat) yang kamu sekali-kali tidak dapat menghindarinya, dan lihatlah tuhanmu itu yang kamu tetap menyembahnya. Sesungguhnya kami akan membakarnya, kemudian kami sungguh-sungguh akan menghamburkannya ke dalam laut (berupa abu yang berserakan).
(Surah Thaahaa ayat 95-97)

Penjelasan Surah Thaahaa ayat 95-97

Ancaman Musa as

Dalam ayat 95, Nabi Musa telah bertanya kepada Samiri dengan nada yang keras dan bersifat mengancam.
Kemudian, pada ayat 96, ahli tafsir muktabar seperti Ibnu Kathir(1301-1373) dan Ath-Tabari (838–923) berpendapat bahawa Samiri telah mendedahkan rahsia ilmu sihirnya. Pada ayat ‘Aku mengetahui sesuatu yang mereka tidak mengetahuinya’ , Ibnu Kathir dalam tafsir ulungnya telah memberi penjelasan bahawa Samiri telah melihat Jibrail as datang dengan kuda tunggangannya, Haizum untuk membinasakan Firaun sedangkan kaum Bani Israil tidak melihatnya.

Besar kemungkinan ia terjadi semasa Nabi Musa dan Bani Israil melarikan diri secara besar-besaran daripada bumi Mesir. Akibat kekalutan tersebut, kaum Bani Israil yang beribu-ribu orang tidak menyedari kehadiran Jibrail yang menyerupai manusia.

Terbina patung sapi betina daripada jejak kuda Jibrail as

Pada ayat “aku ambil segenggam dari jejak rasullalu aku melemparkannya”, Ibnu Kathir memberi penjelasan yang antara lain membawa maksud bahawa jejak rasul tersebut adalah jejak kuda tunggangan Jibrail as. Ia diterima secara umum oleh ahli-ahli tafsir lain selepas Ibnu Kathir.

Manakala, apa dimaksudkan dengan “segengam dari jejak rasul” itu adalah Samiri telah mengambil segenggam tanah yang dipijak oleh kuda Jibrail as. Menurut ulama tafsir terkemuka, Mujahid, segenggam tanah bererti sepenuh tapak tangan dan genggaman itu dengan menggunakan ujung jari-jarinya. Samiri kemudian menggunakan ilmu sihirnya untuk membentuk sapi emas yang mampu mengeluarkan suara.

Samiri dilaknat oleh Allah swt

Dalam ayat 97, ada ayat yang berbunyi, “Janganlah menyentuh (aku)”. Menurut Ibnu Kathir, Samiri telah diusir daripada khalayak ramai sehingga beliau tidak mampu menyentuh orang lain dan orang lain pula tidak mampu menyentuhnya kerana kuatir akan menimbulkan kemudratan kepada kedua-dua pihak.

Besar kemungkinan Samiri telah dilaknat Allah swt dengan Allah swt telah menurunkan penyakit memberhaya kepadanya seperti penyakit kusta atau wabak yang berjangkit. Menurut ulama tafsir lain seperti Ibnu Ishq dan Ath-Thabari, Samiri telah dihukum oleh Allah swt atas kekafirannya dengan seksaan di dunia dan di akhirat. Tambah mereka lagi, hukuman di akhirat pasti lebih dashyat dengan seksaan api neraka buat selama-lamanya.

Siapakah Samiri?

Penyusun kitab Siratu Rasulullah, Muhammad Ibnu Ishaq(704M-767M) meriwayatkan daripada Ibnu Abbas ra, beliau mengatakan, “ Samiri adalah seorang penduduk Bajarma dan dia berasal daripada kaum yang menyembah berhala. Dalam dirinya telah tertanam kecintaan kepada penyembahan terhadap patung dan berhala sapi. Samiri menampakkan dirinya adalah pengikut Musa as(Islam) di hadapan kaum Bani Israil namun hatinya bergelojak dengan kepercayaan nenek-moyangnya. Menurut Muhammad Ibnu Ishaq, Samiri adalah nama panggilan bagi seorang individu kufur bernama Musa bin Zhufar.”

Qatadah ibnu al-Nu’man, salah seorang sahabat besar Rasulullah saw daripada golongan Ansar telah berkata, “Samiri berasal daripada negeri Samir(Sumaria).”

Bagi ahli sejarah ketemporari, mereka berpendapat bahawa Samiri telah menyesatkan kaum Bani Israil dengan membina samaada patung Hathor atau Hapis. Kedua-dua patung tersebut adalah berhala sembahan masyarakat Mesir Purba.

Hathor adalah dewa perempuan yang menjadi sembahan turun temurun masyarakat Mesir Purba. Hathor digambarkan sebagai sapi betina dengan kepalanya dihiasi dengan cakera matahari.

Patung Hathor

Manakala Hapis adalah patung sembahan berupa lembu jantan yang menjadi alat sembahan masyarakat Mesir Purba di wilayah Memphis. Berhala Hapis telah pun disembah sejak Dinasti Kedua kerajaan Mesir Purba.

Samiri adalah Dajal?

Terdapat dakwaan mengatakan Samiri adalah dajjal yang datang untuk menyesatkan kaum Bani Israil. Pendapat ini pertama kali disuarakan oleh pengarang buku terkenal, Muhammad Isa Dawud. Identiti Samiri yang misteri dan dikatakan memiliki ilmu sihir yang tinggi membolehkan ia dikaitkan dengan al-Masih Dajjal. Sejauh mana kesahihan dakwaan tersebut tidak dapat dipastikan kerana samaada al-Quran atau hadis tidak terdapat satu pun yang mengatakan Samiri adalah Dajjal laknatullah.

Samiri versi kitab Taurat

Dalam kitab Taurat, Samiri yang dimaksudkan dalam al-Quran adalah nabi Harun sendiri. Dalam kitab tersebut, Bani Israil dikatakan meminta nabi Harun untuk ‘mencipta’ tuhan untuk mereka. Untuk memenuhi hasrat mereka, nabi Harun kemudian menyuruh bani Israil mengumpul subang emas untuk dileburkan menjadi sapi emas. Nabi Harun kemudian membina altar di hadapan sapi emas tersebut bagi tujuan penyembahan.

32:1 Ketika bangsa itu melihat, bahwa Musa mengundur-undurkan turun dari gunung itu, maka berkumpullah mereka mengerumuni Harun dan berkata kepadanya: “Mari, buatlah untuk kami allah, yang akan berjalan di depan kami sebab Musa ini, orang yang telah memimpin kami keluar dari tanah Mesir–kami tidak tahu apa yang telah terjadi dengan dia
Genesis 32:1
Sepertimana kisah Samiri dalam al-Quran, nabi Harun telah dikatakan menyesatkan kaumnya sendiri dengan mengadakan pesta besar-besaran dihadapan sapi emas ajaib tersebut. Versi kitab Taurat ditolak bulat-bulat ajaran Islam. Ajaran Islam menolak versi tersebut kerana ia terang-terang menidakkan martabat seorang Rasul Allah.

Extra

Sejak turun-temurun, orang Islam mempercayai bahawa sebuah formasi batuan seperti lembu di Mesir adalah patung yang diukir oleh Samiri. Benarkah ia adalah patung yang diukir oleh Samiri?
Dalam al-Quran, Allah swt telah jelas memberitahu dalam surah Thaahaa ayat 97 bahawa Nabi Musa as telah membakar patung tersebut menjadi keping-kepingan dan membuangnya ke dalam lautan.

97. Berkata Musa: “Pergilah kamu, maka sesungguhnya bagimu di dalam kehidupan di dunia ini (hanya dapat) mengatakan: “Janganlah menyentuh (aku)”. Dan sesungguhnya bagimu hukuman (di akhirat) yang kamu sekali-kali tidak dapat menghindarinya, dan lihatlah tuhanmu itu yang kamu tetap menyembahnya. Sesungguhnya kami akan membakarnya, kemudian kami sungguh-sungguh akan menghamburkannya ke dalam laut (berupa abu yang berserakan).

Maka, kepercayaan turun-temurun umat Islam terhadap formasi batuan tersebut sangat jelas menyalahi apa yang diperkatakan di dalam kitab suci al-Quran. Ternyata kepercayaan umat Islam secara keseluruhannya selama ini tidak berfakta dan hanya mendengar cerita lisan masyarakat setempat tanpa merujuk al-Quran. Waallahualam.

Sumber : Futsal For All

Like & Share : Viral Valet

 

 

15 ARTIS WANITA MALAYSIA YANG BERDARAH KACUKAN..

Orang berdarah kacukan mempunyai keunikan yang tersendiri. Mereka mempunyai ciri fizikal yang menawan dan unik hasil daripada darah keacukan mereka. Dan disebabkan rupa paras mereka yang unik, mereka sering mendapat perhatian untuk iklan mahupun drama.

1) Emma Maembong

Emma Maembong atau nama sebenarnya Fatimah Rohani binti Ismail, merupakan gadis berdarah kacukan Melayu dan Scotland. Bapanya berketurunan Melayu dan ibunya merupakan warganegara Scotland. Emma juga tersenarai di kedudukan ke 71 dinatara 100 Wajah Tercantik TC Candler. Jadi tidak hairanlah, mengapa wajah Emma sering menjadi perhatian untuk drama dan juga iklan komersial. Emma yang popular menerusi drama “Projek Memikat Suami” ini sedang hangat bercinta dengan pelakon dan juara Super Spontan 2017 iaitu Kamal Adli. Walaupun baru-baru ini hubungan mereka retak, namun kini terjalin semula.

2) Neelofa

Siapa yang tidak mengenali wanita jelita Noor Neelofa Mohd Noor ini. Neelofa merupakan gadis kelahiran Pasir Mas, Kelantan yang berdarah kacukan Melayu, Arab dan Pakistan. Ayahnya berketurunan Melayu, manakala ibunya berdarah Pakistan dan Arab. Neelofa juga merupakan juara Dewi Remaja pada tahun 2010 . Gadis cantik ini sering di kaitkan dengan kerabat diraja. Siapa yang tidak akan terpaut dengan kejelitaan dan kelembutan pengacara program “Meletop” ini. Neelofa juga sebelum ini pernah kecundang dalam kisah cintanya bersama pelakon Hans Isaac dan pernah digosipkan dengan Fattah Amin.

3) Fathia Latif

Pelakon yang popular menerusi drama bersiri “Ariana Rose” ini berdarah kacukan Melayu dan Arab. Nur Fathia Abdul Latif merupakan anak kelahiran Ayer Hitam, Penang. Fathia memulakan kerjayanya sebagai pelakon pada tahun 2009 menerusi drama popular “Nur Kasih” bersama Tiz Zaqyah dan Remy Ishak. Fathia sebelum ini juga pernah dikaitkan dengan seorang kerabat. Tetapi dia lebih selesa untuk memilih orang biasa sahaja. Fathia pernah hangat bercinta dengan pelakon Aiman Hakim yang berganding dengannya menerusi drama siri popular “Diandra”.

4) Izara Aishah

Izara Aishah Hashim merupakan pelakon berdarah kacukan Melayu dan Pakistan. Ayahnya beketurunan Melayu, manakala ibunya pulah berdarah Pakistan. Izara merupakan finalis Dewi Remaja bersama-sama Neelofa dan meraih tempat kedua. Izara pernah muncul untuk produk kecantikan Fair & Lovely dan jenama Brands, Innershine. Selain itu, kehidupan peribadi Izara juga sering di korek untuk mengetahui siapa jejaka yang berjaya menawan hatinya. Terkini Izara sudah berkahwin dengan anak tiri penyanyi terkenal Datuk Siti Nurhaliza, iaitu Adib Khalid.

5) Nelydia Senrose

Nama sebenar Nelydia ialah Nik Zaris Nelydia Senrose Nik Sen. Nelydia merupakan anak jati Kota Bharu, Kelantan. Ramai yang tidak tahu bahawa Nelydia merupakan gadis kacukan Melayu dan Siam. Nelydia juga memulakan kerjayanya sebagai pelakon ketika berusia 13 tahun menerusi drama “Spa Q” dan namanya mula menjadi sebutan ramai menerusi drama “Setia Hujung Nyawa”. Kembarnya yang merupakan kakaknya, Uqasha Senrose juga merupakan seorang pelakon.

6. Juliana Evans

Bermula sebagai model iklan komersil Pringles pada tahun 2005, gadis berdarah kacukan Melayu di sebelah ibunya dan Inggeris di sebelah bapanya ini sedang hangat menjalinkan percintaan dengan vokalis Bunkface, Sam. Biarpun begitu, kerjaya seninya tidak diketepikan begitu saja terutama sekali apabila mengendalikan program Era TV setiap Khamis, jam 11 malam di Astro Ria.

Antara drama yang dijayakannya adalah Kami The Series, Ghost, Kasut Tumit Tinggi dan Sayang Cendana, manakala filem pula adalah Kami The Movie, Hooperz, Adik Manja Returns dan Halilintar. Di bidang pengacaraan pula, selain menjayakan Era TV, Juliana pernah terlibat dalam program E-Zone, Majalah Moral, Bintang Kecil Raya dan Remaja.

7) Diana Danielle

Gadis Pan Asian ini berdarah Melayu di sebelah ibunya serta Amerika Syarikat di sebelah bapanya. Malah, dia sendiri dilahirkan di Hosutan, Texas, Amerika Syarikat serta dibesarkan di Kuala Lumpur. Penglibatannya sebagai model pelakon sudah bermula sejakusianya kanak-kanak lagi. Antara drama lakonannya yang mendapat sambutan adalah Air Mata Maria, Janji Diana, Farah Shakira, Sembilu Kasih, Gol & Gincu, Takbir Terakhir dan Cinta Bulan Dan Mentari. Manakala filem yang dibintanginya adalah Idola, Evolusi KL Drift, Setem, Maut, Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam, Kecoh Betul, Magika, ….Dalam Botol serta Hanyut.

8) Maya Karin

Dilahirkan di Bayreuth, Jerman, Maya Karin memiliki darah campuran Melayu, Cina dan India sdi sebelah ibunya, manakala Jerman di sebelah bapanya. Maya telah mendaftarkan perkahwinannya di Malaysia bagi membolehkan proses cerainya dengan suaminya Steven Shorthose atau nama Islamnya, Muhammad Ali dilakukan di Mahkamah Syariah, Kuala Lumpur. Maya berkahwin dengan Steven yang juga seorang guru matematik di sekolah antarabangsa The Alice Smith School di Itali pada 2008. Namun tidak lama selepas itu perkahwinan mereka mengalami masalah dan Maya menyebut ianya berkaitan dengan perbezaan budaya antara mereka.

Maya memulakan kerjaya seninya sebagai model Pantene. Sejak itu dia banyak mendapat tawaran untuk berlakon filem. Antaranya ialah Sri Dewi Malam, Mr Cinderella, Pontianak Harum Sundal Malam, Pontianak Harum Sundam Malam 2, Waris Jari Hantu, Duyung, Punggok Rindukan Bulan, Pisau Cukur, Cun dan Taming Sari. Maya juga pernah menjadi hos dan VJ untuk program Wavelength, Ratu Sehari, Beauty Secrets From The East , Channel [V] serta Nona. Manakala sebagai penyanyi dia pernah menghasilkan 2 album iaitu Erti Cinta dan Bukan Qalamaya.

9) Yasmin Hani

Model, hos dan aktres acukan Melayu di sebelah ibunya dan Inggeris di sebelah bapanya ini mual dikenali menerusi ancangan Muzik @Ria di Astro Ria suatu ketika dulu. Dia juga merupakan adik kepada pelakon Yasmin Suraya yang pernah membintangi filem Penyair Malam suati ketika dulu. Namun berbanding kakaknya, kerjaya seni Yasmin Hani lebih menyinar lagi.

Antara drama yang dibintangi adalah Ampang Medikal, Cinta Tak Bertepi, Neon, Campus Rock, 3 + 1, Skuad Elit, Chili Jus Pedas, Astana Idaman dan Dilema, manakala antara filem yang dijayakannya pula adalah Ratu, Gentayangan, 2 Hati 1 Jiwa, Duyung, Cicakman dan Bilut.

10) Faradhiya

Dilahirkan di Sarzana Itali, penyanyi serta pelakon berdarah kecukan Melayu-Inggeris yang berbakat besar ini penah dikaitkan mempunyai hubungan cinta dengan penyanyi Hattan. Malah, namanya juga turut menjadi perhatian apabila abangnya, Amin dikatakan menjalinkan hubungan cinta dengan aktres Norish Karman yang berusia lebih tua daripadanya. Apapun, kehebatan Faradhiya sebagai penyanyi memang tidak boleh dipertikaikan. Menerusi label NAR Records,d ia pernah muncul dengan album iaitu Bertakhta Di Hati dan Yang Ku Puja. Sebagai pelakon, dia cukup menyinar Spanar Jaya, Senario Raya, Mencari Arah Kiblat, Spa Q dan Spa Qistina.

11) Julia Ziegler

Julia bt Bob Fauzi Ziegler, wanita berdarah campuran Melayu Amerika. Dilahirkan pada 21 May 1984. Berasal dari Ampang, Selangor. Seorang model dan pelakon. Antara filem yang dibintangi beliau adalah Cicakman dan Jangan Tegur.

12) Zahirah MacWilson

Nur Zahirah Macwilson binti Zanol (lahir 1 Februari 1995) atau lebih dikenali sebagai Zahirah Macwilson adalah pelakon wanita dan model dari Malaysia.

Beliau baru mula menjinakkan diri dalam bidang lakonan dan telah membintangi beberapa buah drama dan telemovie. Beliau berketurunan British dan Melayu. Zahirah menjadi model waktu berusia 12 tahun, beliau merupakan anak sulung dari empat adik-beradik. Bapanya, Zainol Macwilson merupakan bekas penyampai berita TV3.

13) Nora Danish

Nora binti Mohd Danish Hanif (lahir 7 Mac 1982) berketurunan melayu dan myamar atau lebih dikenali sebagai Nora Danish ialah seorang pelakon wanita Malaysia yang terkenal kerana memegang watak utama Puteri dalam siri komedi tempatan Puteri. Pernah berkahwin dengan Toh Muda Rizal Ashram Ramli, anak kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat Malaysia, Tan Sri Ramli Ngah Talib, pada 20 Jun 2006 tetapi telah berpisah pada Julai 2008. Ketika itu, Nora sedang hamil dua bulan. Pelakon ini telah dikurniakan seorang cahaya mata lelaki, Putra Rayqal Ramli Rizal Ashram pada 7 Januari 2009. Cuti Cuti Cinta ialah filem romantik arahan Ahmad Idham menampilkan Nora bersama Farid Kamil. Filem lakonan beliau adalah Polis Evo yang ditayangkan pada September 2015. Nora kini sedang mengandungkan anak kedua hasil perkahwinan keduanya dengan Nedim.

14) Raja Ilya

Raja Ramilah Begum Raja Mohammad atau lebih dikenali sebagai Raja Ilya (lahir 11 Julai 1985) merupakan seorang pelakon, model dan usahawan Malaysia. Beliau terkenal menerusi watak Azura Hanim dalam filem Suamiku Encik Perfect 10 (2015) dan Inspektor Shakila dalam siri drama kepolisan Gerak Khas.

Raja Ilya mempunyai Sarah campuran Melayu Dan Malayam.

15) Uqasha Senrose

Nik Zaris Uqasha binti Nik Sen atau lebih dikenali sebagai Uqasha Senrose (lahir 6 Julai 1992) merupakan seorang pelakon wanita Malaysia. Mempunyai darah campuran siam dan melayu. Beliau merupakan kakak kepada Nelydia Senrose dan kakak kepada bekas juara Dewi Remaja 2015 iaitu Raysha Rizrose. Beliau terkenal menerusi watak lakonannya sebagai Melati dalam filem sulungnya, Paku Pontianak (2013) dan sebagai Nurin Areesa dalam drama adaptasi novel Tundukkan Playboy Itu. Kini beliau muncul dalam satu lagi drama adaptasi novel, iaitu Hero Seorang Cinderella bersama Fazura dan Fattah Amin.

Sumber : beritasemasa.net

Solat Sunat Tahajjud Yang Betul Dan Lengkap

Solat Sunat Tahajjud Yang Betul Dan Lengkap

Solat Sunat Tahajjud adalah solat malam yang dilaksanakan setelah bangun tidur, afdalnya dibuat secara bersendirian waktu selepas tengah malam. Solat sunat ini amat dituntut dan sangat baik dilakukan sebagai ibadah tambahan.

Rasulullah SAW dan para sahabat tidak meninggalkan solat ini sepanjang hayat mereka.

Firman Allah SWT.:

“Dan pada sebahagian malam hari bersolat Tahajjudlah kamu sebagai suatu ibadat tambahan bagimu; Mudah-mudahan Tuhan-mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.” (Surah Isra’; ayat 79)

Rasulullah SAW bersabda: “Kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari perbuatan dosa dan dapat menghalangi penyakit dari badan.” (Riwayat Tirmizi dan Ahmad r.a.)

Tujuan Solat Sunat Tahajjud

  1. Sebagai petanda perhambaan kepada Allah SWT.
  2. Mendekatkan seorang hamba dengan Penciptanya
  3. Tanda kesyukuran manusia di atas nikmat kurniaan Allah SWT.
  4. Menguatkan jiwa dan ketaqwaan seseorang kepada Allah SWT.
  5. Mendapatkan ketenangan dalam menghadapi cabaran dan dugaan hidup.

Cara Mendirikan Solat Sunat Tahajjud

Solat Sunat Tahajjud dilakukan tiada had rakaatnya, mengikut kesanggupan dan kemampuan, dengan setiap dua rakaat satu salam. Jika dirasakan berat memadailah sekadar dua rakaat tetapi dilakukan secara berterusan setiap malam.

Rasulullah SAW telah bersabda,: “Amalan yang disukai oleh Allah, adalah yang terus menerus (istiqamah) walaupun sedikit.” (Riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah.)

1. Sebelum mengerjakan Solat Tahajjud baca doa berikut :

Tiada Tuhan melainkan Dikau, Maha Suci Dikau! Daku memohon ampun kepada-Mu bagi dosa-dosaku dan daku memohon kepada-Mu akan Rahmat-Mu. Ya Allah! Tambahkanlah padaku ilmu dan janganlah Dikau pesongkan hatiku setelah Dikau berikan petunjuk. Dan berikanlah daku Rahmat-Mu; Sesungguhnya Dikaulah yang melimpahkan rahmat! Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkanku dan kepada-Nyalah tempatku kembali.

2. Niat Solat Sunat Tahajjud:

(Ushalli sunnatat tahajjudi rak’ataini Lillahi ta’ala)
Daku bersolat Sunat Tahajjud dua rakaat, kerana Allah Ta’ala.

3. Bacaan Surah selepas Al-Fatihah:

a) Rakaat pertama: Ayat Al-Kursi (7 kali)
Rakaat kedua: Surah Al-Ikhlas (11 kali)
Atau;

b) Rakaat pertama: Ayat Al-Kaafirun
Rakaat kedua: Surah Al-Ikhlas
Atau;

c) 10 Ayat Terakhir, Surah Al-Imran,.
(Rasulullah SAW sering membaca ini pada Solat Sunat Tahajjud Baginda.)

4. Selepas membaca tasbih pada sujud kedua dalam rakaat terakhir, bacalah doa berikut 3 kali:

5. Selesai salam Solat Sunat Tahajjud, bacalah doa yang pernah dibaca oleh Rasulullah SAW ini:

6. Kemudian sambung baca Doa Solat Sunat Tahajjud berikut:

Ya Allah! Bagi-Mu segala puji-pujian. Dikaulah pendiri langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Bagi-Mulah segala pujian, Dikau Penguasa langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Dan bagi-Mulah segala puji, Pemancar cahaya langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya.

Bagi-Mulah segala pujian, Dikaulah yang benar (Al-haq), janji-Mu adalah benar, firman-Mu adalah benar, perjumpaan dengan-Mu adalah benar, syurga itu benar dan neraka adalah benar. Nabi-nabi itu benar, Nabi Muhammad SAW adalah benar dan adanya hari Kiamat itu benar.

Ya Allah! Pada-Mulah daku menyerahkan diri, dengan-Mu daku beriman, kepada-Mu daku bertawakal, kepada-Mu daku kembali, dengan-Mu daku menghadapi musuh dan kepada-Mu daku berhukum. Ampunilah dosa kesalahanku yang telah lalu dan yang terkemudian, baik yang daku sembunyikan mahupun yang daku nyatakan, di mana Dikau lebih mengetahuinya.

Dikau yang Maha Mendahului dan Maha Mengakhiri. Tiada Tuhan melainkan Dikau! Tiada padaku daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah!

Ya Allah! Berilah kami kebaikan di dunia dan kebajikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka.

Selawat Allah ke atas Penghulu kami Nabi Muhammad SAW dan ke atas keluarga serta para sahabat sekeliannya. Segala puji hanyalah untuk Allah; Tuhan Pemelihara seluruh alam.!

KELEBIHAN SOLAT SUNAT TAHAJJUD

1. Solat Sunat Tahajjud adalah solat sunat yang paling afdal.

2. Doa dimakbulkan Allah.

3. Memperolehi ketenangan jiwa.

4. Merasai diri hampir kepada Allah SWT.

5. Diberikan keistimewaan oleh Allah SWT.

6. Memperolehi pertolongan dan rahmat Allah.

7. Menewaskan gangguan dan godaan syaitan.

8. Mencegah dosa dan menghindari penyakit.

9. Menjadi lebih berdisiplin dalam melakukan tugas.

10. Allah SWT memudahkan menerima ilmu yang dipelajari.

11. Terkeluar daripada catatan sebagai golongan yang lalai.

12. Dihormati masyarakat dan dijauhi daripada hasad dengki manusia.

13. Allah SWT memberikan kemudahan dan rezeki yang berpanjangan.

14. Orang Solat Sunat Tahajjud menjadi kesayangan Allah SWT.

15. Diberi keistimewaan yang orang lain tidak perolehi.

16. Mendapat kemuliaan Allah SWT di dunia dan akhirat.

17. Meninggikan martabat seorang hamba di sisi Allah Azza Wa Jalla.

18. Memudahkan hisab di akhirat dan melintasi Titian Siratal-Mustaqim.

Memudahkan Bangun Solat Malam

1. Sebelum masuk tidur, berniat ingin melakukan Solat Tahajjud.

2. Menjauhkan diri daripada perbuatan maksiat.

3. Bersederhana makan dan minum pada waktu siang.

4. Membaca ayat-ayat Al-Quran.

Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang hendak tidur dan berniat untuk bangkit bagi mengerjakan Solat Sunat Tahajjud, kemudian tidurnya terlajak sampai ke pagi, maka dicatat niatnya itu sebagai satu pahala, manakala tidurnya pula dikira sebagai kurniaan Allah yang diberikan kepadanya.” (Riwayat al-Nasa’i dan Ibnu Majah r.a.).

Sumber : Islam Itu Indah, Kredit : Shafiqolbu

Gadis Albino Ini Sering Dihina Pucat dan Menjengkelkan Oleh Teman Sebayanya, Namun siapa sangka penampilan uniknya membawa rezeki kepadanya…

Sebagai seorang model, tidak cukup hanya memiliki penampilan yang indah. Kamu juga dituntut harus memiliki keunikan tersendiri yang akan diingat oleh dunia.

Namun, pernahkah kamu bertanya-tanya apakah cacat genetik bawaan juga boleh ditransformasikan menjadi sesuatu yang akan membawa keuntungan bagi hidupmu?

Nastya Zhidkova, seorang gadis berusia 18 tahun dari Ukraine, memiliki rambut platinum dan warna kulit yang hampir tak berwarna, seolah-olah ia adalah bidadari di langit dan tampak begitu suci.

Nastya sejak lahir telah menderita albino. Tubuhnya tidak dapat menghasilkan melanin sendiri, rambut dan kulitnya putih, dan bulu matanya juga putih dan bahkan matanya tampak begitu aneh.

Namun, kemudian ia menjadi figure sebuah agensi model, dan kemudian memasuki komuniti permodelan dan menjadi salah satu model albinisme yang paling terkenal.

Mata Nastya yang tidak memiliki pigmen, gagal untuk mencerminkan warna cahaya, menyebabkan irisnya tampak berwarna pink muda dan ungu, yang juga membuat matanya sangat unik dalam foto. Penglihatan sebenarnya jauh lebih buruk daripada orang biasa.

Tak hanya itu, penderita albinisme sangat sensitif terhadap cahaya, kulit mereka akan sangat mudah terbakar oleh sinar matahari, dan mereka sangat mudah untuk diserang  kanser kulit, menyebabkan mereka tidak terlalu bebas untuk keluar rumah.

Meskipun Nastya sering diejek oleh teman sebayanya kerana penampilannya yang unik ini, tapi sekarang dia menemukan arah baru dalam hidupnya, penampilan uniknya secara tidak langsung menarik perhatian di industri model.

Banyak orang yang tidak percaya bahawa gadis yang ada dalam foto ini adalah Nastya. Langsung Nastya dikenali oleh banyak orang, bahkan bagi para peminatnya,dia adalah seperti bidadari yang hidup di atas bumi.

Semoga artikel ini bermanfaat ya, sahabat

Sila share artikel ini ya!

Like page kami:Viral Valet

Kredit:mediatv.review

JOM LIHAT RAHSIA BULAN KELAHIRAN MENURUT KAJIAN DATO’ DR FADZILAH KAMSAH

Hasil kajian oleh Dr. Fadhilah Kamsah sepanjang 25 tahun pengalaman.

JANUARI

Bercita-cita tinggi dan orangnya serius
Suka mendidik dan dididik
Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik
Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan
Suka smart, kemas dan teratur
Bersifat sensitif
Berfikiran mendalam
Pandai mengambil hati orang lain
Pendiam kecuali telah dirangsang
Agak pemalu
Daya tumpuan yang sangat tinggi
Mudah mendisiplinkan diri sendiri
Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema
Bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkannya
Cukup sayang pada kanak-kanak
Suka duduk rumah
Setia pada segala-galanya
Perlu belajar kemahiran sosial
sikap cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI

Berfikiran abstrak
Sukakan benda yang realiti dan abstrak
Bijak dan genius
Pesonaliti yang mudah berubah
Mudah menawan hati orang lain
Agak pendiam
Pemalu dan rendah diri
Jujur dan setia pada segalanya
Keras hati untuk mencapai matlamat
Tidak suka dikongkong
Mudah memberontak apabila dikongkong
Suka kegiatan yang lasak
Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
Mudah mempamerkan marahnya
Tidak suka benda yang remeh-temeh
Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya
Sangat berani dan suka memberontak
Bercita-cita tinggi
Suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya
Pemerhatian yang tajam
Suka hiburan dan sukan
Suka benda yg bersifat seni
Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran
Berkecenderungan pada benda tahyul
Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
Belajar untuk mempamerkan emosi

MAC

Berpesonaliti menarik dan menawan
Mudah didampingi
Sangat pemalu dan pemendam rasa
Sangat baik secara semulajadi
Jujur
Pemurah
Mudah simpati
Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan
Suka pada kedamaian
Sangat peka kepada orang lain
Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
Tidak cepat marah
Sangat amanah
Tahu balas budi dan tahu kenang budi
Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
Suka berangan-angan
Suka melancong
Sangat manja
Suka diberi perhatian yang sangat tinggi
Kelam kabut dalam memilih pasangan
Suka dengan hiasan rumahtangga
Punya bakat seni dalam bidang muzik
Kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik
Terlalu moody

APRIL

Sangat aktif dan dinamik
Cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal
Sangat menarik dan pandai manjakan diri
Punya daya mental yang sangat kuat
Suka diberi perhatian
Sangat diplomatik (pandai memujuk)
Pandai menyelesaikan masalah orang
Sangat berani dan tiada perasaan takut
Suka adventure
Pengasih
Penyayang
Sopan santun dan pemurah
Emosi cepat terusik
Kecenderungan bersifat dendam
Agresif
Kelam kabut untuk membuat keputusan
Kuat daya ingatan
Gerak hati yang sangat kuat
Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain
Berpenyakit disekitar kepala dan dada
Sangat kuat cemburu dan terlalu cemburu

MEI

Keras hati dan degil
Kuat semangat dan bermotivasi tinggi
Pemikiran yang tajam
Mudah marah apabila tidak dikawal
Pandai menarik hati orang lain dan menarik perhatian
Perasaan yang amat mendalam
Cantik dari segi mental dan fizikal
Tidak perlu dimotivasikan
Tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain
Mudah dipujuk
Bersikap sistematik (otak kiri)
Suka berangan
Kuat daya firasat
Memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu
Bahagian telinga dan leher mudah diserang penyakit
Daya khayalan yang tinggi
Pemikiran yang tajam
Pandai berdebat
Fizikal yang baik
Kelemahan sistem pernafasan
Suka sastera, seni dan muzik
Suka melancong
Tidak berapa suka duduk dirumah
Tidak boleh duduk diam
Tidak punya ramai anak
Rajin dan bersemangat tinggi
Agak boros

JUN

Berfikiran jauh dan berwawasan
Mudah ditawan kerana sikap baik
Berperangai lemah lembut
Mudah berubah sikap
Perangai idea @ moodidea yang terlalu banyak dikepala
Bersikap sensitif
Otaknya aktif (sentiasa berfikir)
Sukar melakukan sesuatu dengan segera
Bersikap suka menangguh-nangguh
Bersikap terlalu memilih dan mahukan yang terbaik
Cepat marah dan cepat sejuk
Suka bercakap dan berdebat
Suka buat lawak dan bergurau
Otaknya cerdas berangan-angan
Mudah berkawan dan pandai berkawan
Orang yang sangat tertib
Pandai mempamerkan sikap mudah kecil hati
Mudah kena selsema
Suka berkemas
Cepat rasa bosan
Sikap terlalu memilih dan cerewet
Kurang mempamerkan perasaan
Lambat nak sembuh apabila terluka hati
Suka kepada barang yang berjenama
Mudah menjadi eksekutif
Kedegilan yang tidak terkawal
Sesiapa yang memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan saya

JULAI

Sangat seronok didampingi
Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki
Agak pendiam kecuali diransang
Ada harga dan maruah diri
Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan
Mudah dipujuk dan bercakap lurus
Sangat menjaga hati orang lain
Sangat peramah
Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya
Berjiwa sentimental
Jarang berdendam
Mudah memaafkan tapi sukar melupakan
Tidak suka benda remeh-temeh
Membimbing cara fizikal dan mental
Sangat peka
Caring dan mengasihi serta penyayang
Layanan yang serupa dengan semua orang
Tinggi daya simpati
Pemerhatian yang tajam
Suka menilai orang lain dengan pemerhatian mudah
Rajin belajar
Suka muhasabah diri
Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama
Suka mendiamkan diri
Suka duduk dirumah
Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
Tak agresif kecuali terpaksa
Lemah dari segi kesihatan perut
Mudah gemuk
Minta disayangi
Mudah terluka hati tapi lambat pulih
Terlalu mengambil berat
Rajin dalam membuat kerja

OGOS

Suka berlawak
Mudah tertawan kepadanya
Sopan-santun dan caring terhadap orang lain
Berani dan tidak tahu takut
Orangnya agak tegas dan bersikap kepimpinan
Pandai pujuk orang lain
Terlalu pemurah dan bersikap ego
Nilai harga diri yang sangat tinggi
Dahagakan pujian
Semangat juang yang luar biasa
Cepat marah dan mudah mengamuk
Mudah marah apabila cakapnya dilawan
Sangat cemburu
Daya pemerhatian yang tajam dan teliti
Cepat berfikir
Fikiran yang berdikari
Suka memimpin dan dipimpin
Sifat suka berangan
Berbakat dalam seni lukis
Hiburan dan silat
Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk
Cepat ditimpa penyakit
Belajar untuk relax
Sikap kelam kabut
Romantik
Pengasih
Penyayang
Suka mencari kawan

SEPTEMBER

Sangat bersopan santun dan bertolak ansur
Sangat cermat, teliti dan teratur
Suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
Pendiam tapi pandai bercakap
Sikap sangat cool
Sangat baik dan mudah simpati
Sangat prihatin dan terperinci
Amanah, setia dan jujur
Kerja yang dilakukan sangat sempurna
Sangat sensitif yang tidak diketahui orang
Banyak berfikir
Daya pentaakulan yang baik
Otak bijak dan mudah belajar
Suka mencari maklumat
Kawal diri dari terlalu mengkritik
Pandai mendorong diri sendiri
Mudah memahami orang lain (daya firasat yang tinggi)
Banyak simpan rahsia
Suka sukan, hiburan dan melancong
Kurang menunjukkan perasaannya
Terluka hatinya sangat lama disimpan
Terlalu memilih pasangan
Sukakan benda yang luas
Bersistematik

OKTOBER

Suka sembang
Suka orang yang sayang padanya
Suka ambil jalan tengah
Sangat menawan dan sopan santun
Kecantikan luar dan dalam
Tidak pandai berbohong dan berpura-pura
Mudah rasa simpati
Baik
Pentingkan kawan
Sentiasa berkawan
Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama
Cepat marah Pentingkan diri sendiri
Tidak menolong orang kecuali diminta
Suka melihat dari perspektifnya sendiri
Tidak suka terima pandangan orang lain
Emosi yang mudah terusik
Suka berangan dan pandai bercakap
Emosi yang kelam kabut
Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan)
Suka melancong, bidang sastera dan seni
Pengasih, penyayang dan lemah lembut
Romantik dalam percintaan
Mudah terusik hati dan cemburu
Ambil berat tentang orang lain Suka kegiatan luar
Orang yang adil
Boros dan mudah dipengaruhi persekitaran Mudah patah semangat

NOVEMBER

Banyak idea dalam perkara
Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya berfikiran kehadapan
Berfikiran unik dan bijak
Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa
Pemikiran yang tajam
Daya firasat yang sangat halus dan tinggi
Bagus untuk menjadi doktor
Cermat dan teliti
Personaliti dinamiksifat perahsia
Pandai mencungkil dan mencari rahsia
Banyak berfikir
Kurang bercakap tetapi mesra
Berani
Pemurah
Setia dan banyak kesabaran
Terlalu degil dan keras hati
Apabila hendak diusahakan sehingga berjaya
Tak suka marah kecuali digugat
Mudah ambil berat terhadap orang lain
Pandai muhasabah diri
Cara berfikir lain dari orang lain
Otak yang sangat tajam
Pandai mendorong diri sendiri
Tidak hargai pujian
Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi
Apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya
Badan yang tough
Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam
Romantik
Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang
Suka duduk dirumah
Sangat rajin dan berkemampuan tinggi
Amanah
Jujur
Setia
Pandai berahsia
Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi
Bercita-cita tinggi
Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

December

Sangat setia dan pemurah
Bersifat patriotik
Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
Bercita-cita tinggi
Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi
Seronok didampingi
Suka bercampur dengan orang
Suka dipuji, diberi perhatian dan suka dibelai
Sangat jujur
Amanah dan bertolak ansur
Tidak pandai berpura-pura
Cepat marah
Perangai yg berubah-ubah
Tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi
Benci pada kongkongan
Suka berlawak
Pandai buat lawak dan berfikiran dengan logik

p/s: Ini adalah untuk pengetahuan dan pembacaan semata-mata dan bukanlah sebagai kepercayaan 100%.

Sumber : murai.com

Aku Kerja Nurse, Baru Pindah Rumah, Satu Malam Aku Terjaga Jam 3 Pagi, Rupanya Segala Perbuatan KEJI Tuan Rumah TERBONGKAR !

TANPA berfikir panjang,suami terus mendapatkan bantuan rakan sekerja untuk mencari rumah sewa.Akhirnya kami telah pun mendapat sebuah pangsa 4tingkat(2bilik) yang terletak di Tg.Tokong,Pulau Pinang.

Apabila telah menghubungi “tuan rumah” berkenaan,kami terus membuat bayaran pendahuluan.Tuan rumah tersebut tinggal di Kuala Lumpur dan dia menggunakan rakan itu bagi urusan sewa rumah kami.Semasa dalam perbualan itu tuan rumah ada memaklumkan bahawa sebelum kami tinggal di sini,sepasang suami isteri bekerja sebagai jururawat manakala sisuami berkhidmat sebgai tentera telah menyewa rumah ini dalam masa singkat(3bulan).Dia juga ada memberitahu rumah itu sudah mempunyai beberapa barangan keperluan seperti set meja makan,sofa kecil,mesin pencuci pakain dan rangka katil.

Sungguhpun begitu,kami bersetuju dan mendapatkan kunci rumah daripada rakan suami.
KISAHNYA bermula pada hari pertama kami melawat dan memasuki rumah itu.Alangkah terkejutnya apabila kami memasuki ruang rumah berkenaan,rumah tersebut amatlah kotor,hapak,dan kelihatan bersawang seperti telah lama ditinggalkan.Kata tuan rumah pasangan tersebut baru seminggu sahaja berpindah.Sungguh aneh dan pelik.
Tanpa berfikiran negatif,saya dan suami memulakan rutin mengemas rumah,dimulakan dengan bahagian dapur dan seterusnya ruang tamu.Selesai sahaja di ruang tamu,saya memasuki ruang bilik utama dimana mempunyai rangka katil dan almari pakaian.Saya mula menyapu dan bersawang di bawah katil tersebut.
Tiba-tiba sedang saya menyapu dibawah katil secara tidak sengaja saya terasa seperti tertarik sesuatu dan alanhkah terkejutnya saya menjumpai sebuah kotak kayu bersaiz sederhana kecil.Tanpa pengetahuan suami,saya telah membuka kotak kayu itu dan mendapati terdapat 5 naskhkah buku Surah Yasin dan seikat(bunjut) kecil kain kuning bersama buku Yasin.

Secara tidak sengaja,saya telah mengubah kotak kayu berkenaan dengan niat kitab suci perlu disimpan rapi.Saya telah meletaknya diatas almari dimana tempat asal dibawah rangka katil tadi.
Kejadian pertama mula menguasai kami di malam pertama kami tinggal di rumah itu.Tika jam menunjukkan 10malam,kami berdua melelapkan mata di ruang tamu sahaja memandangkan kami belum lagi mempunyai barangan perabot yang lengkap.Sedang kami nyenyak tidur,kedengaran bunyi kaca jatuh berderai.Lantas suami bangun dan membuka lampu.
Alangkah terkejutnya saya dan suami kaca yang jatuh itu merupakan cermin kecil yang terlekat di dinding dapur,dan yang anehnya cermin kaca tu hanya terbelah dua di tengah,dan bukan berkecai seperti sangkaan kami.Persoalannya disini cermin itu telah pon dilekat sebaik mungkin,bagaimana boleh jatuh,jatuh dalam keadaan terbelah dua??adakah itu satu amaran untuk kami.?
Kejadian kedua berlaku selepas 2 minggu kejadian cermin pecah dimana usai solat Isyak,kami melelapkan mata sehingga satu masa.

Jam di dinding menunjukkan pukul 2pagi.Sedang saya tidur membelakangi suami,saya mengiring ke arah meja makan.Tiba-tiba saya terpandang suami sedang duduk di kerusi tersebut sambil memandang tepat ke arah saya.(tanpa lampu dibuka).

“ABANG buat apa tak lena lagi,?minum aiq ka?”

tanya saya yang sedang lali sambil mata masih berat untuk dibuka.SELEPAS tanya, ‘suami’ saya hanya mendiamkan diri lalu saya pusing seiring kearah tempat tidur suami dan alangkah terkejut saya yang suami sedang nyenyak tidur diulik mimpi.!Dengan 1001 soalan di dalam kepala saya terus menangis sambil menekup bantal dimuka.
“Kenapa menangis tengah malam ni?” sapa suami tiba-tiba terkejut dengan keadaan saya.Saya hanya mendiamkan diri sehingga subuh menjelang.
Siapakah yang merenung saya tengah malam itu?
Kejadian terakhir sepanjang kami tinggal disitu,apabila suatu pagi,kami sedang sarapan jam 8pagi.Tiba-tiba kami didatangi makcik(lingkungan 60an) dari jiran tingkat bawah(tingkat 1), yang sedang badmood dan meluru datang ke rumah kami.

“Ni hampa ni tak dak kerja ka malam-malam dok tolak kabinet,bising2 kat rumah ni??kami dok bawah hampa ni ganggu tau dak?”

Marah makcik tu kepada kami suami isteri.
“Bila kami tolak kabinet makcik,kami pon baru balik keja pagi ni”,balas suami.
Kami pun hairan juga ,dimana datangnya bunyi kabinet2 itu.
SELEPAS kejadian itu,saya menjadi pendiam dan jarang bergaul walaupun dengan ibu bapa,kemungkinan dari kejadian pelik yang sering berlaku.
“Mak rasa ampa ni ada benda tak kena,ampa ni tengah duk kat dalam rumah yang ‘panas’!”cakap ibu saya.
Kami masih tak faham.Selang sebulan kami menyewa disana,ibubapa saya tidak pernah datang ke rumah sewa saya.Ibu saya mengesyaki saya dan suami sesuatu.Ibu saya bercadang supaya menyuruh saya dan suami untuk berhenti menyewa dan keluar dari rumah berkenaan.Saya dan suami sekalipun tidak pernah bercerita masalah kami cuma mungkin naluri ibu itu kuat menyatakan hal ini semua terjadi disebabkan rumah yang kami sewa.
Setelah selesai pindah keluar,ibu mula menyoal kami segalanya dan kami menceritakan satu persatu hal yang terjadi.Ibu memberitahu kami bahawa rumah yang kami diami tersebut sebenarnya di ‘jaga’ oleh ‘penjaga’ Tuan Rumah,berkemungkinan hantu raya.Oleh yang demikian,”penjaga”itu berani menyerupai suami saya.Selepas menyerupai suami,’penjaga’ itu membuat selerak didalam rumah sebelum orang lain menyewa,sebab itu semasa pertama kali kami memasuki rumah itu,kami berasa seperti ramai yang menghuni rumah itu .

Tambahan pula semasa hendak mengemas rumah,saya telah mengubah kedudukan kotak kayu tersebut,kemungkinan kotak kayu itu telah dipagar sebelumnya.Apabila “tempat asal” penjaga tersebut diubah,maka amaran-amaran yang tidak diingini berlaku.Amaran pertama “penjaga”itu sudah memecahkan cermin,kedua menyerupai suami,dan yang ketiga,membuat gangguan jiran seperti buat bising walhal kami keluar bekerja.Nasihat ibu saya,jangan pernah sesekali mengubah kedudukan benda pelik dan aneh seperti kejadian kotak kayu dan jangan diami rumah yang telah siap barang perabot.

Kredit kepada: Merepekdotnet